Felhasználói adatok és panaszlevelek ezrei szivárogtak ki a Tesla rendszereiből

2023.05.26. 15:42

Névtelen források 100 gigabyte szabálytalanul tárolt, szigorúan bizalmas vállalati adatot szivárogtattak ki a Tesla belső rendszereiből a Handelsblatt német hírportál számára. Amellett, hogy a szivárgás önmagában komoly biztonsági aggályokat vet fel, a Full Self-Driving önvezető rendszerre is ezrek panaszkodnak.

A német hírportál hat hónapon keresztül elemezte az összesen 1388 PDF dokumentumot, 1015 Excel táblázatot, 213 prezentációt és számos képet, videót, hangfájlt és emailt, melyek hitelességét több érintett is megerősítette. Ezek felhasználók bizalmas adatait, panaszleveleket, és olyan érzékeny belsős információkat tartalmaztak, mint 100 ezer alkalmazott fizetése vagy Elon Musk társadalombiztosítási száma.

A Handelsblatt szerint az adatokat különösebb biztonsági intézkedések nélkül, a GDPR adatvédelmi szabályozást megszegve tárolták. A szivárgás mérete miatt a portál egy ingyenes keresőt is elindított, mellyel bármelyik Tesla tulajdonos ellenőrizheti saját adatai érintettségét.

DSC02408

A kiszivárgott fájlok között rengeteg felhasználói panasz is szerepel, melyek aktív Full Self-Driving alatti balesetekről és a rendszer rendellenes működéséről számolnak be. 2400 Tesla tulaj indokolatlan gyorsításra, míg 1500 fékezési problémákra panaszkodott, melyek között több mint 500-an ok nélküli vészfékezést tapasztaltak.

Sebastian Matthes, a Handelsblatt főszerkesztője szerint a szivárgás kapcsán felvették a kapcsolatot a Teslával, ám érdemi reakció helyett csak egy fenyegető levelet kaptak válaszul. Ebben az autógyártó ügyvédje a fájlok azonnali törlésére szólít fel és adatlopást emleget.