Extra adót kapnak a villanyautók

2023.06.14. 06:29 Módosítva: 2023.06.14. 06:30

Az Egyesült Államok Texas államának politikusai rájöttek, hogy ha az emberek nem benzines autókkal fognak járni és a teherautókba nem gázolajat töltenek, kisebbek lesznek az adóbevételeik.

Már Greb Abbott az egyesült államokbeli Texas állam kormányzója aláírta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az államban futó minden egyes elektromos jármű tulajdonosát kötelezik évi 200 dollár (közel 70 ezer forint) befizetésére a helyi költségvetésbe - Dallas Morning News helyi lap szerint.

GettyImages-1241338071

Az új szabályozás 2023. szeptember 1-jén lép életbe. Az éves adó mellett még a villanyautók vásárlását is megterhelik egy 400 dolláros árkiegészítéssel.

Miért?

Az elektromos autók használata hasznos a légszennyezés szempontjából. Gyártásukat és használatukat is figyelembe véve összességében kevesebb szén-dioxid-kibocsátást okoznak, mint a hagyományos motorokkal hajtott autók, emellett mérséklik a városok és országutak zajszennyezését is. Ebből a nézőpontból nézve nem szerencsés, hogy az új közterhekkel eltántoríthatják a texasi lakosokat a villanyautók vásárlásától.

A politikusok azonban arra jutottak, hogy az elektromos autók tulajdonosai bizonyos értelemben az adóelkerülés „bűnébe” esnek, ugyanis nem fizetik meg az üzemanyagok árában foglalt közterheket. Ebből nem volt nehéz levonni azt a következtetést, hogy kevesebb lesz Texas adóbevétele, következésképpen kevesebbet tudnak költeni közcélokra. A politikusok úgy vélik, ez a pénz nélkülözhetetlen, olyan kampányban illő érvekkel jöttek elő, hogy ebből fizetik az utak, az autópályák karbantartását vagy az iskolák korszerűsítésének költségeit. Texasban egyébként jelenleg 200 ezer elektromos autó fut az utakon. Ezen belül idén 30 ezerrel nőtt a számuk. Ennek alapján az új adókból évente 38 millió dollár (13 milliárd forint, egy kisebb futballstadion építési költsége) folyhat be texasi állami közútfenntartási alapba.

A texasi példa egyelőre nem ragadós, azt viszont nehéz elképzelni, hogy a jövőben - a villanyautók térnyerésével párhuzamosan - a különböző országok könnyedén lemondjanak a benzin- és gázolajhoz köthető bevételekről, legyen szó például a jövedéki adóról.