Országosan összeomlott a műszaki vizsgarendszer – átírás sincs

2023.06.20. 15:44 Módosítva: 2023.06.21. 10:05

Frissítés: Időközben a Belügyminisztériumtól a következő tájékoztatást kaptuk: " A műszaki vizsgáztatás nem a Belügyminisztérium hatásköre. Folyamatban van az országos jármű-nyilvántartási rendszer informatikai megújítása, az esetleges szolgáltatás-lassulás miatt az ügyfelek szíves türelmét kérjük."

Hétfő óta áll a műszaki vizsgáztatás Magyarország egész területén, de akadozik a járműátírás és – a Jármű Szolgáltatásai platform érintettsége miatt – a rendszámlekérdezés is.

Tudomásunk szerint a fennakadások oka, hogy a napokban megpróbálták összevonni a JÁROK (Járműnyilvántartási Rendszer Okmányirodai Modul) és a KÖKIR (Közúti Központi Információs Rendszer) rendszereket, ez azonban nem járt sikerrel.

unnamed.png


A fennakadások – melyeket egy neve elhallgatását kérő szakmabeli megerősített lapunknak – jelentős problémákat okoznak olvasóinknak is:

 

Tisztelt Szerkesztőség!

Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg van-e valami infójuk arról, hogy miért állhat az autók műszaki vizsgáztató rendszere? Keresgéltem a neten, de semmi információt nem osztanak meg sehol, miközben múlt péntek (legalábbis az én autóm azóta nem tud levizsgázni) óta állnak a vizsgáztatóknál a rendszerek. Egyszerűen ez hihetetlen dolog számomra, hogy mindenféle kommunikáció nélkül nem haladnak ezek a dolgok. Láttam egy májusi cikket önöknél, ahol ugyanez a történet volt, de akkor csak pár órás "meghibásodásról" volt szó, nem sokadik napról... Van esetleg erről bármi információ? (...) Elég dühítő a dolog, ugyanis kb. megbénított minket, hiszen [autóval] járunk dolgozni, és már 3. napja estünk ki a munkából is. (...)

A fennakadásokkal kapcsolatos további információkért kerestük a Belügyminisztériumot és a NISZ-t (Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t) is. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.