Utcai Lexusként is érkezik a Toyota verseny-koncepciója

2023.06.23. 16:56

A Toyota egy látványos koncepcióval lepte meg a világot még 2022 januárjában. A hosszú motorháztetővel és gigantikus hátsó szárnnyal szerelt GR GT3 neve egyértelműen utalt versenyautó mivoltára.

Néhány hónappal később aztán izgalmas szabadalmi képek kerültek ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalától, melyek azt sejtették, a gyártó komolyan tervez a projekttel. Ez olyannyira igaznak bizonyult, hogy a Toyota versenycsapatának igazgatója, Rob Leupen megerősítette a GT3-as versenyautó érkezését, mellyel 2026-tól a WEC-ben (World Endurance Championship) és ennek részeként a Le Mans-i 24 óráson is indulna a gyártó.

(Bár jelenleg az endurance-vébén a Hypercar és LMP2 mellett GTE kategóriás autók versenyeznek, a bajnokság hamarosan a GT3-as szabályrendszerre vált.)

Mivel csak utcai modelleken alapuló versenyautók indulhatnak a GT3-as kategóriában, a fenti bejelentés magától értetődő módon a GR GT3 koncepció utcai változatának érkezését is jelenti. „A 2026-os dátum az utcai modellre is igaz. Követjük a Toyota filozófiáját, mely szerint legyen egy motorsport kötődésű autónk az utakon."  - mondta Leupen aki arra a pletykára is reagált, mely szerint a kész modell a Lexus neve alatt fut majd: „Jelenleg úgy tűnik, ez a helyzet. Azon múlik, a [projekt] hogyan fejlődik a Toyotán belül, de jelenleg [a válasz] igen."

Forrás: motor1.com