Nem fogynak eléggé az elektromos VW-k, visszafogják a gyártást

2023.06.29. 14:03

Hosszabb nyári szabadságot kapnak a Volkswagen emdeni gyárának villanyautókon dolgozó munkásai, miután két hétre leáll az ID4 és ID7 modellek gyártása. Az ok: a vártnál kisebb kereslet.

A gyár elektromos termékei körülbelül 30 százalékkal teljesítenek az elvárások alatt, melyben a Volkswagen szóvivője szerint a villanyautókra járó állami támogatások csökkentése vagy teljes felfüggesztése – például Németországban, Svédországban és Franciaországban – meghatározó szerepet játszik.

IMG 1330

Ezen a ponton fontos hozzátenni, hogy a villanyautók utáni összkereslet a támogatások megnyirbálása ellenére is folyamatosan növekszik Európában. Az ACEA (Európai Autógyártók Szövetsége) kimutatása szerint májusban 18,5 százalékkal több villanyautót adtak el mint egy éve. A Volkswagen gyenge eladásaiban tehát az is közrejátszhat, hogy a vásárlók egyszerűen más gyártók termékeit – például a továbbra is rendkívül sikeres Tesla Model Y-t – választják.

A fentiek tükrében nehezen érthető a Volkswagen azon jóslata is, mely szerint az idei évben szinte stagnálni fognak a villanyautó eladások.