Felmérés: akarjuk az egynapos matricát, de nagyon olcsón

2023.07.06. 14:28

Az egynapos autópálya matrica bevezetésének csaknem minden magyar örülne, viszont ezt nagyon olcsón szeretné a nép – derült ki az autopalyamatrica.hu nem reprezentatív felméréséből.

Korábban mi is megírtuk, hogy jövőre érkezhetnek az egynapos autópálya-matricák Magyarországra. Egy 2022-ben elfogadott uniós határozat szerint 2024-től kezdve a tagállamoknak biztosítania kell napi, heti, havi és éves matricákat nehézgépjárművek számára úgy, hogy „a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 10 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 5 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 2 százalékát.”

Hivatalosan még nem árazták be az egynapos matricát, viszont a határozat szerint olyan 4427-5100 forint közötti árra számíthatunk. A felmérés szerint azonban a magyarok szignifikánsan kevesebbett fizetnének érte, a résztvevők szerint akkor érné meg igazán az egynapos matrica, ha annak ára 500-1500 forint között lenne.

OTS 20230705 002

Továbbá kiderült a felmérésből, hogy a legjobb egy három-, négynapos autópálya-matrica bevezetése lenne, ugyanis ezzel a hétvégi nyaralások, kirándulások kivitelezhetőek lennének a 10 napos megvásárlása nélkül.

Ennek ellenére csaknem mindenki jó ötletnek tartja az egynapos pályamatricák bevezetését. A válaszadók csaknem ötöde szerint pedig ez egy remek lehetőség az átutazók, alkalmi utazók számára.