Összefog a Renault és a Geely: jön a kínai-francia motor és hibrid rendszer

2023.07.11. 11:15

Mintegy 7 milliárd euró értékben fejleszt új motort és hibrid hajtást a kínai Geely és a francia Renault vállalat – jelentette be az utóbbi közleményében.

A közös vállalatot egyenlő arányban birtokolja majd a két cég, aminek célja, hogy hatékonyabb belső égésű motorokat és hibrid rendszereket gyártsanak. Ez a döntés mondjuk azért rendhagyó, mert az autógyártók az elmúlt években inkább a tisztán elektromos meghajtású autóikba és technológiájukba fektetnek végtelen mennyiségű pénzt és energiát. 

A kezdeti szervezetnek két operatív központja lesz: Renaultnak Madridban, a Geelynek pedig a kelet-kínai Hangzhou Bay-ben. A vezetői csapat az új vállalat székhelyén fog működni, amely pedig az Egyesült Királyságban lesz. 

„Örömmel indulunk el azon az úton, hogy globális vezető szerepet töltsünk be a hibrid technológiák terén, alacsony károsanyag-kibocsátású megoldásokat kínálva az autógyártóknak világszerte” – mondta Eric Li, a Geely Holding Group elnöke.

Az új, közös vállalat 19 ezer embert fog foglalkoztatni 17 motorgyárban és öt kutatási és fejlesztési (R&D) központban. Várhatóan a két alapító cégen kívül a Volvo, a Proton, a Nissan, a Mitsubishi Motors és a PUNCH Torino számára is fognak gyártani motorokat, hibrid rendszereket.

A közös vállalat éves termelési kapacitása legfeljebb ötmillió belsőégésű, hibrid és plug-in hibrid motor és sebességváltó lesz – közölte a Renault. A Reuters korábbi számításai szerint a két cég vállalkozás akár éves szinten 15 milliárd eurós bevételt is elérheti. A közös vállalat várhatóan 2023 második felében indul.