Támadás indult az elektromos autók ellen, az amerikai hadsereget is belekeverték

2023.07.13. 07:42

Az amerikai törvényhozás néhány republikánus képviselője úgy gondolja, a konzervatív viselkedés része, hogy az amerikai hadsereg járművei kitartsanak a hagyományos meghajtás mellett. Egy szakportál szerzői szerint ez ostobaság. 

Az Egyesült Államok kongresszusának néhány republikánus képviselője módosítási javaslatokat nyújtott be az úgynevezett National Authorization Act törvényhez, hogy útját állja a hadsereg elektromos átállásának – adta hírül az Electrek szakportál.

A lap szerkesztői szerint a javaslatot akár az olaj- és gázipar is tollba mondhatta volna a politikusoknak. Az Egyesült Államok hadserege több 100 ezer járművet használ a repülőgép-hordozó anyahajóktól kezdve a teherszállító repülőgépeken át a szárazföldi járművekig. Mindezt figyelembe véve a washingtoni hadügyminisztérium a világ egyik legjelentősebb mennyiségű fosszilis üzemanyagot felhasználó intézménye.

Belekötöttek az elektromos átállásba

A világ járműgyártása gőzerővel dolgozik a közlekedési eszközök átállításán elektromos meghajtásra és a Pentagon döntéshozói úgy gondolták, ideje felszállni erre vonatra. Ennek jegyében bejelentették, hogy az amerikai hadsereg 2050-re nullára akarja csökkenteni károsanyag-kibocsátását. Első lépésként bejelentették, hogy a GMC Hummer elektromos meghajtású változatára építve kifejlesztik ennek a modellnek a katonai változatát.45687688 7a61b2e859e9f16ccf30d9c61d8c1d0a o.png

Az ilyen fejlesztéseket szolgálná az említett törvény módosítása, ám három republikánus képviselőmódosító indítványokat nyújtott be, amelyek leállítanák az elektromos átállást. Egyikük konkrétan megtiltatná az elektromos járművekkel, az akkumulátorokkal, illetve azok feltöltésével vagy a napelemekkel kapcsolatos kutatást és fejlesztést. Másikuk a nem harci körülmények közötti használatra szánt elektromos járművek beszerzését is megszüntetné. A harmadik politikus felhatalmazná a hadsereg Arizona államban állomásozó katonáit és tisztjeit arra, hogy ne használjanak elektromos meghajtású járműveket.

Nehezen érthető javaslatok

A törvényhozók azzal indokolják álláspontjukat, hogy a katonaságnak nem szabad „kísérleti, nem kellően tesztelt” technológiákat alkalmaznia. Ez kockáztatná a katonák kiképzését és rontaná a harckészültséget. Emellett - szerintük - az elektromos járművek légkondicionáló berendezései nem működnek a sivatagban, ami veszélyezteti a személyzet egészségét.

Ostobaság

Az Electrek szerkesztői szerint a politikusok javaslatai ostobaságok. Az elektromos meghajtás 100 éves múltra tekint vissza, igaz, az elmúlt években  került újra előtérbe. A világ útjain villanyautók milliói futnak, amelyek folyamatosan új tapasztalatokat hoznak a használatukkal kapcsolatban.

Tehát az sem igaz, hogy ez a fajta meghajtás ne lenne kellően tesztelve. Emellett a hadviselés története arról szól, hogy mindig a katonaság alkalmazza először az új technológiákat, amelyek ezt követően jutnak el a polgári felhasználásig - kommentálták a republikánus politikusok kezdeményezését az elektrekes szakírók.