Sorra törtek a páratlan versenyautók Goodwoodban

2023.07.17. 17:58

Az évek során megszokhattuk, hogy a Goodwood fesztivál háziversenyén bizony összetörik egy-egy ritka, drága és különleges autó, ám az idei különösen fájdalmasan alakult. Összesen legalább hat értékes autó szenvedett költséges balesetet.

A 12-es számú Jaguar Mark 1 még viszonylag olcsón megúszta. A veterán versenyautó a pálya egyik kanyarjából kifelé hagyta el a bal hátsó kerekét, mely aztán a néző közé csapódott. Bár az esetből könnyen hatalmas baj lehetett volna, a szervezők szerint senki sem szenvedett komoly sérüléseket.

 Szintén pórul járt az 1988-as Le Mans-i 24 órás győztes Porsche 911 GT1 is, mely a hátsó szárnyát és motorborítását vesztette el, mikor a kelleténél közelebbi ismertséget kötött egy szalmabálával. Az autó hátulja egy túlméretes gázfröccs hatására kitört, s bár a pilóta korrigált, túl közel volt a pálya széle.

 Egy másik valódi ritkaság is vezetői hiba miatt szenvedett kisebb sérüléseket. A Team Lark színeiben pompázó McLaren F1 GTR – mellyel Ralf Schumacher a japán JGTC-ben több futamgyőzelmet is szerzett – féktávon csúszott meg, majd koccolta le a szalmabálákat.

 A BMW M1 Procar egy valódi színfolt a német gyártó történelmében. A középmotoros sportautó még saját versenyszériát is kapott, így a mai napig akad belőle néhány igazán szép példány. Ezek egyikét törték most össze ugyan abban a kanyarban, ahol listánk előző és következő autója is pórul járt.

 Az előzőknél jóval nagyobbat esett az 1990-es Formula 1-es szezonban használt Leyton House CG901. Adrian Newey egy korai kreációja – mellyel Ivan Capelli drámai csatában majdnem megnyerte a francia Nagydíjat – alaposan összetört, mikor egy kanyar felé menet megcsúszott, majd háttal a szalmabáláknak csapódott.

 Az egész esemény legnagyobb balesetét végül egy modern autó, a Hyundai RM22e koncepció szenvedte el. Az Ioniq 6 alapra épülő sportos változat egy híresen becsapós kanyarban nagy sebességgel lesodródott az útról, majd több sornyi szalmabálát is letarolt, mire végül megállt.

 Reméljük, jövőre kevesebb lesz a hasonló eset.