A VW bevásárolta magát a XPENG-be

2023.07.26. 17:15

A Volkswagen csoport és a kínai XPENG egy keretmegállapodást kötött stratégiai, műszaki együttműködésről, aminek célja, hogy közösen fejlesszenek elektromos járműveket Kínában. A stratégiai partnerség jövőképének és a szinergiáknak az alátámasztására a felek részvényvásárlási megállapodást is kötöttek, és így 700 millió dollár ellenértékben 4,99 százalékos részesedést szerzett a VW-csoport a XPENG-ben - jelentette be a kínai cég közleményében.

A stratégiai műszaki együttműködés keretében az XPENG és a Volkswagen-csoport közösen fejleszt két villanyautót a kínai piacra a Volkswagen márkanév alatt, amihez a XPENG G9 platformját és szoftverét fogják használni. A közös modellek gyártása várhatóan 2026-ban kezdődik.

A felek emellett további lehetséges stratégiai együttműködéseket is köthetnek számos területen, beleértve a jövőbeli villanyautó-platformok fejlesztését, szoftvertechnológiákat és az ellátási lánc terén való együttműködést. A stratégiai műszaki együttműködésről szóló megbeszélés még folyamatban van.

A Xpeng a kínai villanyautó-piac egyik kisebb szereplője. Eladásai az első félévben 40 százalékkal estek vissza, de a nemrég piacra dobott XPENG G6 crossover ára 20 százalékkal a Tesla Model Y ára alatt van, amitől a cég jelenleg egy nagy fellendülést remél.