Egyre magabiztosabban és többen villanyautóznak Magyarországon

2023.08.02. 14:03

A legfrissebb adatok szerint már meghaladta a 74 ezret a zöld rendszámos autók száma Magyarországon, aminek több mint a felét tisztán elektromos autók teszik ki  – derült ki a Jövő Mobilitása Szövetség közleményéből.

A Szövetség szerint legtöbben helyi, lakás-óvoda-iskola-munkahely közötti közlekedésre használják hétköznapokon elektromos autójukat, és átlagosan 70-100 kilométert tesznek meg velük egy nap. De adataikból az is látható, hogy egyre többen mernek bevállalni hosszabb, akár külföldi utazást is ilyen autóval.

Viszont nemcsak a zöld rendszámos autók, hanem a töltőállomások száma is folyamatosan nő. A legtöbb az autópályák és a főutak mentén található, illetve a Balaton térségében: 2022 végén az országban 2147 töltőállomás volt, 14 százalékkal több mint egy évvel azelőtt. Az infrastruktúra bővítését a szövetség szerint az is indokolja, hogy egy év alatt 47,4 százalékkal nőtt az elektromos autók száma.

A tájékoztatás szerint 2022-ben minden rekordot megdöntött a zöldrendszámos autók átadása Magyarországon, köztük is a tisztán elektromos autók eladása nőtt a legnagyobb mértékben, és az év végén már 34 754 közlekedett az utakon. A legfrissebb adatok szerint idén június végén 41 386 tisztán elektromos autó járta az utakat Magyarországon, míg a zöld rendszámos autók száma meghaladta a 74 ezret – írta az MTI.