Felturbózott kamera vadászik a brit sofőrökre

2023.08.19. 16:03

Magasabb szintre emeli az autók megfigyelését az a mesterséges intelligenciával felturbózott biztonsági kamera, amelyet kiugróan jó eredménnyel tesztelnek Anglia délnyugati csücskén.

Devon és Cornwall megye legnagyobb forgalmú útjain új generációs biztonsági kamerát tesztelnek feltűnően jó eredménnyel – írta a rac.co.uk. A mesterséges intelligenciával támogatott rendszer a telepítését követő három napban közel 300 olyan sofőrt "kapott el", aki nem kötötte be a biztonsági övét vagy mobiltelefonját használta vezetés közben. 

d1f IMG 9477

Összesen 117 mobilozó és 180 bekötetlen autós bukott le. Az egyik fotón az látszik, hogy a sofőr elengedte a kormányt miközben a mobilját használta. 

Csekkolják az MI találtatait

A rendszert az Acusensus vállalat szállította a Vision Zero South West civil szervezettel együttműködve. Utóbbi célja, hogy visszaszorítsa a halálos és a súlyos sebesüléssel járó baleseteket a két megyében Anglia délkeleti csücskén. A közlekedési statisztika szerint 2022-ben 48 ember vesztette életét és 738 sebesült meg súlyosan Devon és Cornwall útjain.

 A kamerás megfigyelőrendszer üzemeltetői közölték, hogy a mesterséges intelligencia csak "vadászik", nem ő szabja ki a büntetéseket. Minden egyes fotót egy rendőrségi alkalmazott értékel mielőtt annak alapján eljárás indul a vétkes ellen.  A mostani kísérletet megelőzően egy évvel korábban egy nagyobb, autókba szerelt rendszerrel 590 olyan sofőrt füleltek le, aki nem használt a biztonsági övet, és 45-öt, aki vezetés közben telefonált a mobiltelefonján. Az új rendszer ugyan rögzített, ám könnyen leszerelhető és áttelepíthető, miután a vétkes autósok megszokták, és a környezetében átmenetileg betartják a szabályokat.