Rendszerhiba miatt leállt a Toyota összes gyártóüzeme Japánban

2023.08.29. 13:26

A Toyota felfüggesztette mind a 14 hazai autógyárában a termelést a rendszer meghibásodása miatt. A hiba miatt a cég nem tud alkatrészekket rendelni. A hiba okát még vizsgálják, de szóvivő szerint valószínűleg nem kibertámadás történt.

A Toyota kedd reggel 12 üzem működését függesztette fel hazai piacán, délutántól pedig az utolsó kettőt is hozzáadta. Az nem derült ki, hogy ez pontosan mekkora kiesést jelent a cég számára, de a 14 gyár a globális termelésük mintegy harmadát teszik ki éves szinten, írta a Reuters. Számításaik szerint naponta átlagosan 13 500 Toyota készült el naponta Japánban.

A Toyota Aichi prefektúrában található gyára.
A Toyota Aichi prefektúrában található gyára.

A kiesés azért is égető a Toyota számára, mert korábban félvezető hiány miatt kellett visszafognia termelését, de miután az megszűnt, az idei első félévben 29 százalékkal nőtt a termelésük a tavalyi év azonos időszakához képest. 

Tavaly márciusban is volt már egy hasonló leállása a Toyotának, de akkor az egyik beszállítójukat érte kibertámadás.

Magáról a támadásról annyi derült ki, hogy a Kojima Industries egyik fájlszervere állt le szombat éjjel. A kérdéses szerveren számítógépes vírust találtak, és valamiféle angol nyelvű fenyegető üzenetet.

A Kojima ennek következtében leállította saját termelését, és mivel a Toyota üzemek egészen minimális raktárkészlettel dolgoznak, a négylépcsős, mintegy 60 ezer céget tartalmazó precíz beszállítói hálózatra alapozva, az autógyártó is kénytelen volt leállítani a termelését.

Megjegyzendő, hogy a Toyota és más japán vállalkozások, valamint kormányzati hivatalok az elmúlt napokban zaklató telefonhívásokról számoltak be. A kormány szerint a hívások valószínűleg Kínából érkeztek, és azzal kapcsolatosak, hogy Japán a Csendes-óceánba engedte a kezelt radioaktív vizet a megrongálódott fukusimai atomerőműből.