Mazda: még nincs itt egy elektromos MX-5 ideje

2023.10.15. 08:10

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Mazda egy új koncepcióautót mutat be a Japan Mobility Show-n, mely valószínűleg egy futurisztikus MX-5 lesz. Bár a globális trendeket látva szinte magától értetődőnek tűnik, hogy a tanulmány elektromos hajtást kap, mégsem ez a helyzet. Erre utalnak legalábbis Kato Matsue hajtásláncokért felelős fejlesztési vezető szavai.

A szakembert a TopGear kérdezte egy lehetséges elektromos MX-5-ről, melyre Matsue így felelt: „Ez egy lehetőség. Az MX-5 fő piaca az Egyesült Államok, Európa és Japán. Japán egy kicsit lemaradt, de a piaci igény ott is az elektrifikáció irányába változik. Szóval át kell ezt gondolnunk. 2030-ra minden modellünk legalább részben elektromos lesz, szóval a sportautó is beletartozik ezekbe. Jelenleg azonban nem tudom megmondani, mikor kerül akkumulátor az MX-5-be."

231010aa


Bár ezek szerint egy hibrid MX-5 előbb utóbb megérkezik, egy tisztán elektromos változat egyelőre nincs tervben. Matsuét legalábbis kétségek gyötrik az akkumulátorok súlyát illetően: „Nem számítok arra, hogy [2030-ig] az energiasűrűség kétszeresére vagy háromszorosára nő a jelenlegihez képest. Persze számítok javulásra, de nem hiszem, hogy ez megtörténik. Nem akarunk egy nagyon nehéz MX-5-öt. Szóval ha az MX-5 1,5 tonna, az valójában nem MX-5." – zárta a szakember.