Még sokáig velünk marad a népligeti felüljáró

2023.10.16. 17:01

Befejeződött a népligeti felüljáró műszaki vizsgálata, ami alapján arra jutottak, hogy érdemes lesz felújítani, de erre csak 2025-ben kerülhet sor, és 2030-ig állni fog.

A felüljáró viszgálata még idén tavasszal kezdődött, mivel a Budapest Közút már nagyon rossz állapotokról számolt be. A vizsgálat idejére a városközpont felé tartó irány két sávjából a külsőt biztonsági okokból idén márciusban lezárták.

A szakemberek két hossztartó gerendát vizsgáltak, ennek eredménye szerint a felüljáró szerkezete a vártnál jobb állapotban van, ezért javasolják annak megtartását és felújítását a Fővárosi Közgyűlésnek - mondta Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes az Indexnek.

Emiatt megkezdődik a tervezői munka, valamint a most kiemelt gerendák újragyártása. Ezt követi a közbeszerzés, az útpályák újraaszfaltozása és a dilatációs szerkezetek, károsodott betonszerkezetek kicserélése, valamint a szalagkorlát visszaépítése. Ha ezek megvalósulnak, akkor 2035-ig nem kerül napirendre a felüljáró elbontása.

Az autósok 2024-ig még biztosan a jelenlegi rend szerint közlekedhetnek a felüljárón. Viszont a BKK bejelentette, hogy október 17-től, keddtől a buszok súlykorlátozás nélkül közlekedhetnek rajta, a tehergépjárművekre pedig 12 tonnás korlátozás lesz érvényben. Vagyis a 100E jelű reptéri járat újra a felüljárón fog közlekedni.