2023.10.31. 12:48

Jött a süni. A busz megállt. A sofőr kartonlap segítségével irányba tette. Plusz pár tanács, hogyan kerüljük el a mostani szezonban a süngázolást. 

Egy lengyel buszsofőr segített az útra tévedő sündisznónak. A TVN24 lengyel csatorna videója szerint így: 

Az esetről a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet hírportálja számolt be. Utóbbi cikkből kiderül, hogy a sünök ősszel vonulnak el téli  szálláshelyeikre. Előtte bőséges táplálékra van szükségük ahhoz, hogy az 5-6 hónapig tartó hibernációs időszakot túléljék. Ezekben a hetekben gyakran keresztezik az utak forgalmát és sokan válnak gázolás áldozatává. 

A járművezetők sokat tehetnek a sünök biztonsága érdekében A legtöbben azt a megoldást választják, hogy haladásuk során a sünöket a keréknyomok közé igyekeznek venni, s így próbálnak a kisállat felett áthaladni. Ez nem jó módszer akkor, ha a sün megtorpan, vagy a sofőr elvéti a mozdulatot.

A kis emlősök úttesten való megjelenésekor ajánlott a lassítás, a sün áthaladásának a biztosítása, és amennyiben a feltételek adottak, a biztonságos kikerülés. Ugyanakkor mindenképpen kerülni kell a kockázatos manővereket, a vészfékezést és a körültekintés nélküli kormánymozdulatokat saját magunk, utasaink, valamint más közlekedők biztonsága érdekében.

süntábla

 2016-ban egyébként a 444 beszámolója szerint a XII. kerületben két ottani lakos megunta a sündisznó-gázolásokat, ezért kitettek egy "nem hivatalos" táblát, amely a sünveszélyre hívta fel a figyelmet.