Istenkáromlás: elektromos crossoverek játszótere lehet a NASCAR

2023.11.13. 15:18

Állítólag a NASCAR 2021 óta foglalkozik a széria elektromosításának gondolatával. Szóbeszédek ide vagy oda, hivatalos forrásból semmi kézzelfogható nem érkezett a témában, egy beszédes kép azonban nemrég mégis kiszivárgott.

Egy belsős informátor egy szupertitkos fotót juttatott el a Road & Trackhez, melyen a tervezett, crossover felépítésű elektromos NASCAR autó látható. Bár magát a fotót a magazin a források kérésére nem közölte, egy saját grafikát készítettek róla, mely itt tekinthető meg. Több tűzhöz közeli forrás is megerősítette, hogy az ezen látható autó valóban megfelel annak, melyet a NASCAR titokban tesztel.

A kép illusztráció
A kép illusztráció


Bár nézői és sportszakmai szempontból nézve indokolatlan a jelenlegi V8-as kupékat elektromos crossoverekre cserélni, más szemszögből akad ebben némi logika. A NASCAR lényege valahol mindig is az volt, hogy a bajnokság autói megjelenésükben erősen emlékeztessenek az utcán látható, mindennapi járművekre. Márpedig manapság egyre inkább elektromos crossoverek, és nem V8-as kupék alakítják az utcaképet. Ettől még tény, hogy a NASCAR hangos-szagos szellemiségétől elég távol állnak a modern kor népszerű autói.

Szintén belsős informátorok szerint a készülő elektromos versenygép a jelenlegi NASCAR autók alvázának egy kissé rövidített, az elektromos hajtásláncához igazított változatára épül. A cél, hogy az új modell ugyanolyan gyors legyen, mint a belső égésű motoros elődei.

A Road & Track a NASCAR-nál, valamint a sorozat három fő gyártójánál (Toyota, Ford, Chevrolet) is érdeklődött a tervezett elektromos versenyautókat illetően, de egyik fél sem kommentálta az értesüléseket.