Az M7-esre felhajtó furgon már tudja: az aquaplaning nem játék!

2023.11.14. 12:26

Az aquaplaning szó bizonyára sokaknak ismerősen cseng, de azért elevenítsük fel a jelentését. Ha esős időben egy autós nagy sebességgel jókora pocsolyába hajt, előfordulhat, hogy a gumi mintázata nem képes elvezetni a vizet, a kerekek elvesztik a kapcsolatot az úttesttel, és a víz tetején siklani kezdenek, más szóval felúsznak. Ilyenkor a tapadás gyakorlatilag megszűnik, a balesetet pedig rendkívül nehéz elkerülni.

Az aquaplaningben az a legijesztőbb, hogy szinte bármikor, előjel nélkül megtörténhet, ezért például nagy esőben a sebességet a legnagyobb megengedettről az útviszonyoknak megfelelőre kell csökkenteni. Aquaplaning látható az MKIF Zrt. új videóján is, melyben egy fehér furgon tapasztalja meg első kézből a jelenséget az M7-es autópálya egyik felhajtóján.


Persze egy modern, minőségi, megfelelő profilmélységű gumiabronccsal nagyságrendekkel csökkenteni lehet az aquaplaning veszélyét, de a körülményeknek megfelelő sebesség megválasztása is rendkívül fontos. Sok autós semmit sem változtat a vezetési stílusán esős, nedves körülmények között, ahogy arra nemrég egy másik példát is láttuk.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a tél közeledtével mindenki cserélje le a nyárigumit a hideg évszakra alkalmas, megfelelő profilmélységű abroncsokra, és vezessen a körülményeknek megfelelő sebességgel és óvatossággal!