Az elektromos rollereket már gyérítették, most az SUV-ken a sor

2023.11.18. 14:43

Párizsból már száműzték az elektromos rollerek bérlését, hamarosan pedig az SUV-k ritkításáról dönthetnek a fővárosban élők. Ugyanis februárban népszavazást kezdeményeznek, hogy a nagy SUV-k többet fizessenek a parkolásért a belvárosban.

A francia város még áprilisban döntött egy népszavazással, hogy ne lehessen elektromos rollereket bérelni Párizsban. A népszavazáson nagyon kevesen, 7,46 százalék vett részt, főleg idősek, akiknek 89 százaléka támogatta a tiltást. A döntés első lépésének értelmében pedig szeptember óta elektromos robogót sem lehet bérelni a városban.

Párizs első embere, Anne Hidalgo viszont nem áll meg ennyinél, a rollerek és robogók után az SUV-k jönnek. Korábban már írtunk róla, hogy pedzegetik azt az ötletet, hogy a nagy SUV-k többet fizessenek a parkolásért, mint a többi autó, de ez az ötlet most már a polgármesterhez is eljutott, hogy népszavazás is lesz róla, méghozzá 2024 februárjában - írta az Index.

Viszont a szavazásban van egy trükk: nem szavazhat bárki. Csak a húsz arrondissement, kerület lakói, akik körében nem hogy az SUV, de az autó birtoklása sem jellemző. Így a magasabb parkolási díjak leginkább a külvárosi és külterületeken élőket fogják sújtani.