Figyelmeztet a Magyar Közút: masszív havazásra lehet számítani

2023.11.27. 11:26 Módosítva: 2023.11.27. 11:27

Akár 15 centiméter hó eshet Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében. 

A legfrissebb előrejelzések alapján kedd éjféltől intenzív havazásba vált át az idő az ország északi, északkelet tájain. Tehát Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében kell havazásra számítania a közlekedőknek. Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén magasabban fekvő területein akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat néhány órán belül, de síkvidéki területeken is nagyságrendileg hasonló, 5-10 centiméternyi várható - közölte a Magyar Közút hétfőn.

A kép illusztráció. Fotó: Komka Péter /MTI
A kép illusztráció. Fotó: Komka Péter /MTI

A cég tájékoztatásából kiderül:  

  • A közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy a friss hó letapadását igyekezzenek tompítani. De ez nem jelenti azt, hogy a kiszórt só minden frissen hullott havat azonnal elolvasztana, hiszen jelentős mennyiségű hó várható, néhány óra alatt.
  • A havazásban érintett északi, északkeleti országrészben nagyjából 25 mérnökségről, tehát telephelyről fognak majd elindulni a gépek – összesen 180 -, hogy közel 8500 kilométernyi fő- és mellékúton beavatkozzanak. Tehát ennyi gépnek kell eljutni ekkora területre és több száz településen átvezető országos útra (a belterületi utak többsége az önkormányzatok, míg az M25, M3 és M30 koncessziós társaság kezelésébe tartozik).
  • Egy munkagép fordulóköre nagyjából 2-4 óra, ennyi kell a rakodáshoz (só és üzemanyag felvétel), a célterületre való kijutáshoz, majd onnan a telephelyre való visszatéréshez. Ennyi idő alatt több centiméternyi friss hó hullhat, így ezeket a munkákat újra és újra meg kell majd ismételni, mindaddig, amíg a havazás el nem áll.
  • A téliesebb útviszonyok nem jelentik azt, hogy a közútkezelő ne dolgozna teljes kapacitással, hiszen a fentiek alapján látható, hogy egy meghatározott mennyiségű gépi és humán erőforrással, ütemezetten, folyamatosan végzik a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat. Ezek akkor fejeződnek be, míg minden út fekete nem lesz.
  • Nem lesz minden autós előtt egy hókotró, lesz olyan munkagép, ami felemelt hóekével fog haladni, amelynek nagyon egyszerű és praktikus okai lesznek, erről bővebben itt tájékozódhatnak a közlekedők: . Akik videós formában szeretnének képbe kerülni, nekik ezt az anyagot ajánlják a szakemberek: 

 A társaság azt kéri az autósoktól: 

  • Soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket! Nemcsak a KRESZ előírásai miatt, hanem azért, mert biztosak lehetnek benne, a munkagépek mögött tisztább lesz a burkolat, mint előtte. Fontos, hogy a gépektől érdemes kell távolságot is tartani.
  • Havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben. Csak akkor előzennek, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni.
  • Csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek.
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon. Ez alapján tervezzék meg utazásukat.
  • Induljanak el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálják meg behozni az esetleges késéseket.