Achtung! Zúzós havazás is jön december 6-án, nemcsak a Mikulás

2023.12.05. 17:03

A Magyar Közút és Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztetést adott ki: körülbelül szerda éjféltől havazás, ónos eső és eső is várható.

Az ország délnyugati régiója felől csapadékzóna érkezik: kezdetben esőre és ónos esőre, később intenzív havazásra lehet számítani. Utóbbira december 5-én éjféltől lehet számítani, de a havazás különböző mértékben akár csütörtök délig is kitarthat.

A kép illusztráció. Fotó: Komka Péter /MTI
A kép illusztráció. Fotó: Komka Péter /MTI

A Magyar Közút és az OMSZ szerint a havazás intenzív lesz, jelentős mennyiségű hóra kell számítani. Az előrejelzés szerint Magyarország teljes nyugati felét érinti majd a havazás, Pest megyét és Bács-Kiskun megyét is beleértve.

Tippek a téli közlekedéshez:

Különösen fontos felkészülni az ilyen körülményekre közlekedési szempontból is, hiszen a havazás komoly fennakadásokat okozhat még úgy is, hogy a Magyar Közút teljes készenlétben áll. Ilyen helyzetben fontos, hogy mindenki extra körültekintéssel és fokozott figyelemmel közlekedjen, hiszen a csúszóssá váló út nem tréfa.

Az útviszonyokkal kapcsolatban érdemes lesz figyelni az utinform.hu-t, az időjárás alakulása miatt pedig a met.hu-ra is ajánlott rákattintani.

Alább a Magyar Közút és az OMSZ figyelmeztetését is részletesen el tudod olvasni.

OMSZ:

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.06. szerda éjfélig átmeneti ónos eső

Délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelynek jellemző halmazállapota kezdetben eső lesz, de a Dunántúlon már helyenként napközben ónos eső (ált. pár tized mm) is előfordulhat. Kiemelten a Dunántúli-középhegység térségében (főleg Bakony) nagyobb mennyiségű ónos csapadék is eshet (1-3 mm). Este a Dunakanyar, Budai-hegyek, Nógrád, illetve Mátra térségében lehet számítani átmeneti ónos esőre.

Estétől a Dunántúlon jelentős (tapadó) havazás

Estétől nyugat felől a csapadék halmazállapota egyre inkább havazásba vált, tartós havazás kezdődik a Dunántúlon. Szerda estig a legnagyobb mennyiség előzetes számítások alapján a Bakony-Mecsek vonalában hullhat, a magassággal felfelé haladva egyre vastagabb hótakaró valószínű. Síkvidéken a kevéssel fagypont fölötti hőmérsékletnek köszönhetően általában ~5-15 cm vizes (tapadó) hóréteg jöhet össze, de a Somogyi-dombság, a Dunántúli-középhegység, kiemelten a Bakony 300 m feletti részein, ahol végig fagyhat, ennél több (20-30 cm-es) vastag hóréteg is kialakulhat. A szerda esti órákban a csapadék súlypontja a középső országrészre - beleértve a főváros térségét is - helyeződhet, ott is havazás kezdődik, melyből szerda éjfélig arrafelé lepel - 7 cm-es olvadozó hóréteg összegyűlhet. A magasabban fekvő részeken (pl. Budai-hegyek) ennél jóval nagyobb mennyiség (>10 cm) is lehullhat.

(Megj.: A havazás folytatódik csütörtökön a déli órákig, melyből további több cm friss hó várható.)

Magyar Közút:

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd estétől nyugat felől újra intenzív havazás kezdődhet, mely az egész dunántúli régiót, de főként a Balatontól északra fekvő területeket érinti majd, szerda estére pedig várhatóan a Duna-Tisza közét és néhány északi térséget is elérhet a havazás. A havazást megelőzően kedden napközben vegyes halmazállapotú csapadék, ónos eső is előfordulhat. A Magyar Közút továbbra is 0-24 órában, teljes kapacitással dolgozik, a szükséges előszórási munkákat is elvégzik majd, de a folyamatos havazás alatt időszakosan téliesebb útviszonyokra is számíthatnak a közlekedők. Utazás előtt a közlekedőknek érdemes lesz tájékozódni a www.utinform.hu oldalon az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről.

A legfrissebb előrejelzések alapján kedden napközben délnyugat felől érkezik a csapadékzóna, az Észak-Dunántúlon nagyobb területen van esély ónos esőre, majd a vegyes halmazállapotú csapadékot nyugat felől fokozatosan intenzív havazás váltja fel. A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható, de nem marad ki a szórásból Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád és Bács-Kiskun sem.

A Magyar Közút már november 10-e óta folyamatosan végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a kezelésébe tartozó utakon, nem lesz ez másként a napokban sem, a hóeséssel érintett területeken teljes humán és gépi erőforrással avatkozik be a közútkezelő. A téli munkavégzéssel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre részletes szakmai válaszokat a Közút weboldalán itt találhatnak az érdeklődők: https://kozut.hu/teli-uzemeltetessel-kapcsolatos-informaciok/.

A szakemberek felhívják a teherautóval, vagyis a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedők figyelmét, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt időszakosan korlátozhatják a mozgásukat, ha azt az időjárási körülmények indokolják. Fel kell készülniük arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon, ahol nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön időszakosan megállíthatják őket, hogy a baleseteket elkerüljék és a személyautó forgalmat fenntarthassák, így a közútkezelő munkagépei se vesztegeljenek a feltorlódott kocsisorokban. A környező országokban is lehetnek a nap folyamán korlátozások, a ki- vagy akár a belépő oldalon is.

A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben és utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon.

Forrás: Magyar Közút / Országos Meteorológiai Szolgálat