Hivatalosan is bemutatták az új Suzuki Swiftet

2023.12.06. 13:51

Még október elején, a Japan Mobility Show előtt leplezték le az Suzuki Swift új generációját, de akkor még csak Swift conceptként hivatkoztak rá. A jelek szerint viszont nem gondolkoztak sokat azon, hogy változtassanak-e a koncepción, ugyanis csaknem teljesen ugyanúgy néz ki a végleges verzió is.

Hivatalosan is negyedik generációjába lép a közkedvelt Suzuki Swift. A japán hatchbacket 169 országban értékesítik, és már több mint 9 milliót adtak el belőle globálisan, ezzel pedig a márka egyik legfontosabb modelljeként van számon tartva.

Amikor október elején megírtuk, hogy nézhet ki az új Swift, akkor inkább csalódott kommentek jöttek a dizájn kapcsán. Nos, rossz hír, hogy a koncepció óta alig változtattak a megjelenésen, egyedüli picit szembetűnő különbség, hogy a hűtőrács nem sötétebb metál színt, hanem fényes fekete színű lett. Ugyanúgy megmaradt az egész autón végigfutó övvonal, ami szintben van a motorháztetővel. Az új dizjánnak köszönhetően a légellenállási együttható 4,6 százalékkal javult.

A modell egyébként egy új 1,2 literes, három hengeres Z12E kódnevű motort kap 12V-os lágy hibrid rendszerrel. A Swift Japánban először csak CVT váltóval lesz kapható még ebben a hónapban, de jövőre már öt fokozatú kézi váltóval is megvásárolható lesz.

Az új Swift színválasztéka nyolc egyszínű és négy kéttónusú változatból áll. Ebben benne lesz a képeken látható Frontier Blue Pearl Metallic, valamint egy új Cool Yellow Metallic, ami fakó sárga színű.

A beltér nagyjából annyira drasztikusan változott, mint a külső. A műszerfalon található kijelző 9 colos, ami már kábel nélkül is képes futtatni az Apple Carplay-t vagy az Android Autót. Az ígéretek szerint az új Swift kabinja halkabb lesz elődjénél, ugyanis több hangszigetelő anyagot használtak fel.

Rengeteg biztonsági asszisztenst/rendszert is építettek az új modellbe:

  • a gyártó továbbfejlesztett vészfékasszisztense (DSBS II),
  • sávtartó rendszer (LKA)
  • fáradtságfigyelő (DMS)
  • Sávelhagyást figyelő rendszer (LDP)
  • Adaptív tempomat (ACC)
  • Jelzőtábla felismerő rendszer (TSR)
  • holttérfigyelő (BSM)
  • Hátsó keresztirányú forgalom figyelő rendszer (RCTA)

A Swift Allgrip összkerekes verzióban is kapható lesz. Míg magyar megjelenési dátum még nincs, a brit sajtóközlemény azt írta, hogy hozzájuk jövő tavasszal érkezik a modell.