Új nap, új havazás, újabb összeomlás

2023.12.07. 08:55

Az országban legtöbben havas reggelre ébredhettek csütörtökön, ami azzal jár, amire csak számítani lehet: lefagyott utak, áramkimaradások, késő járatok és még Berci kollégánk vonata is 76 perces késésben van. Időjárási, forgalmi körképünk következik.

OMSZ

Kezdjük az Országos Meteorológiai Szolgálattal, ami elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki gyenge hófúvás veszélye miatt Veszprém és Komárom-Esztergom Vármegye területére. De ezen kívül csaknem egész közép- és nyugat Magyarország területére is elsőfokú figyelmeztetés van havazás miatt - ez azt jelenti, hogy 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

DBZOL20231207004

Útinform

Az útinformon is sokkal több információt láthatunk mint általában. A gyorsforgalmi utak burkolata sónedves, de az M0-s autóút, az M1-es bicskei, az M7-es martonvásári, illetve az M6-os autópálya Fejér és Tolna vármegyei szakasza helyenként latyakos, az M3-as Gödöllő térségében hókásás, de máshol is előfordul, hogy latyakos a burkolat széle, vagy a le- és a felhajtó.

DBZOL20231207003

Már balesetek is történtek:

  • Az M1-es autópályán, Budapest irányába Mosonmagyaróvár és Lébény között egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze.
  • Külső korlátnak hajtott egy személygépkocsi az M7-es autópályán Letenye felé.
  • Az M1-es autópályán a Hegyeshalom felé vezető oldalon a Turul pihenőben két kamion balesetet szenvedett.
  • A 3-as főúton Mezőkövesd és Mezőnyárád között egy autóbusz és két személygépkocsi karambolozott.
  • A 3-as főúton Gyöngyösnél két személygépkocsi ütközött.
  • Az oldalára borult egy mikrobusz az 53-as főúton, a Soltvadkert határában.

És még dél sincs.

MÁV

A közösségi közlekedés, köztük a MÁV és a BKK is nagyon élvezi a havazást. A MÁVinform közlései szerint:

  •  Drégelypalánk és Balassagyarmat között fakidőlés miatt nem lehetséges a közlekedés. Az S750-es vonatok közlekedésében jelentős késésekre, járatkimaradásokra lehet számítani a reggeli, délelőtti órákban.
  • Bakonyszentlászló és Zirc között több kidőlt fa akadályozza a közlekedést.
  • A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon végzett pályafelújítás idején közlekedő egyes IC-pótlóbuszok az intenzív havazás és a közúti állapotok, torlódások miatt Tatabánya térségében elakadtak. A többi pótlóbusz hosszabb menetidővel közlekedik.
  • A Záhonyból a Nyugati pályaudvarra tartó,  Nyíregyházáról 6:26-kor továbbindult Nyírség InterCity (IC 619) elgázolt egy embert Apafa és Debrecen között.
  • Somoskőújfalu állomáson váltóhiba akadályozza a közlekedést, ezért: A Somoskőújfaluból 6:12-kor Hatvanba induló vonat (5827) nem közlekedik. A Pásztóról 6:54-kor és a Somoskőújfaluból 7:12-kor Hatvanba induló vonat (5817, 5837) késéssel közlekedik.
  • Az Egerből 8:42-kor Debrecenbe induló InterRégió (6547) csak Füzesabonytól közlekedik.
Image 20231207 075924 954

És ez csak az elmúlt egy órában közzétett változások.

BKK

A BKK Info is rengeteg változást tesz közzé oldalán, két órája jelezték, hogy fővárosszerte havazás lassítja a közlekedést, a magasabban fekvő utakon jeges, csúszós szakaszokra is számítani kell.

  • Jelenleg a 69-es villamos nem közlekedik a Mexikói út M és a Nagy Lajos király útja/Czobor utca között pályahiba miatt.
  • A 2B villamos terelve, a Jászai Mari tér és a Határ út M között közlekedik.
  • A H8-as HÉV helyett Kerepes és Mogyoród között pótlóbusz közlekedik, mert egy fa dőlt a sínekre. 
  • A 23-as és a 24-es villamos a Keleti pályaudvar M és az Orczy tér között nem közlekedik pályahiba miatt.
IMG 20231207 084530 HDR

Ezek is az elmúlt egy óra változásai.

Katasztrófavédelem

 A tűzoltók is nagy erővel dolgoznak szerda este óta. Az MTI-nek küldött közlemény szerint szerda este és az éjszaka főként a fővárosban és környékén, valamint a Dunántúlon, főként kidőlt fák eltávolításához és árokba csúszott járművek mentéséhez riasztották a tűzoltókat.

Szerdán százhatvanöt, csütörtök hajnalig pedig további több mint száz esethez riasztották az egységeket, amelyeknek a leggyakrabban kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk.

lyen beavatkozásokra volt szükség például Tokodaltáró és Dorog között a 10-es, Bakonyszentkirály és Veszprémvarsány térségében a 82-es, Mánfánál a 66-os és Hőgyésznél a 65-ös főúton. Az 1-es főúton Biatorbágy közelében, Nagykovácsiban, a Nagykovácsi úton a hó és a jég súlya alatt több fa is veszélyesen belógott az úttest fölé. A Verőce és Magyarkút közötti úton, Somogy vármegyében, Kapoly és Lengyeltóti térségében, a fővárosban elsősorban a budai kerületekben, valamint a káposztásmegyeri Farkaserdő utcában a közúti, a Sárbogárdhoz tartozó Rétszilason pedig a vasúti forgalmat akadályozták kidőlt fák.

Budapesten, a XIV. kerületi Szikszó parkban egy mintegy tizenöt méter magas fa kifordult a földből és egy társasház oldalának dőlt, a IV. kerületi Galopp utcában parkoló gépkocsira borult egy fa, Budafokon a Plébánia utcában pedig egy távközlési oszlop dőlt az úttestre. 

Többször kellett az úton keresztbe fordult, árokba csúszott és felborult járműveknél is segíteniük a tűzoltóknak.