Bő négyszeresére drágulhat az SUV-knak a parkolás Párizsban, ha megszavazzák a lakosok

2023.12.09. 14:23

Korábban írtunk róla, hogy Párizsban a városvezetés jelentősen megemelné az SUV-k parkolási terheit, hiszen azok nagyobbak és nehezebbek a hagyományos autóknál. A vezetés a városban élőkre bízza a döntést, ezért népszavazást hirdettek az ügy kapcsán.

A helyiek 2024. február 4-én mondhatják el véleményüket összesen 36 szavazóhelyen városszerte. A tét nagy, hiszen ha a többség amellett dönt, hogy az SUV tulajok vezekeljenek, akkor nekik jelentős mértékben megdrágul a parkolás. A Parclick oldala szerint jelenleg a belvárosban óránként 4, külső kerületekben 2,40 eurót kell fizetni a parkolásért, átváltva 1522 és 913 forintot. A javaslat szerint viszont a súlyos és nagy SUV-knak ez 18 és 12 euróra, átszámolva 6851 és 4567 forintra emelkedne óránként.

Párizsban parkoló SUV

A jelenlegi piacon elég nehéz meghatározni, hogy mi SUV és mi nem, ez rengeteg jogi vitát szülne. Emiatt a városvezetés súly alapján különbözteti meg a járműveket. Az 1,6 tonna feletti simán belsőégésű vagy hibrid autókat, illetve a 2 tonna feletti elektromos autókat érintené a drágább díjszabás. Ez viszont még mindig nem túl konkrét, hiszen nem kell egy autónak SUV-nak lennie, hogy átlépje ezeket a határokat. Illetve még ott lesznek a kivételek is olyan esetekben, mint például a fogyatékkal élők parkolása.

A városvezetés arra hivatkozik, hogy a nehezebb autók jellemzően többet fogyasztanak, illetve a nagyobb autók több helyet foglalnak a parkolókban és az utakon, de az infrastruktúrát is jobban megterhelik, emellett a balesetveszélyességüket is kiemelték. A dolog másik oldala, hogy a város nagyjából évi 36 millió euró (13,3 milliárd forint) többletbevételre számít.

A szabályozás egyébként nem lenne egyedülálló Franciaországban. A bő félmillió lakosú Lyonban szintén komolyabb parkolási díjjal számolhat az, aki szennyezőbb autóval jár. A helyi lakosok eddig havi 20 eurót (7611 forintot) fizettek a parkolásért, ám egy környezetvédelmi szabályozás óta autójuk súlyától és a kibocsátásától függően ez 15 és 45 euró között bármi lehet.

Forrás: Le Figaro