Olyan gyors a Lamborghini új versenyautója, hogy a mérnökök is meglepődtek

2023.12.10. 16:04

Rendkívül izgalmas időket élünk, ami a sportautó-versenyzés világát illeti. A 2024-es Le Mans-i 24 órás mezőnyében 19 autó indul a legmagasabb, Hypercar kategóriában, köztük olyan gyártókkal, mint a Porsche, Ferrari, Toyota, BMW, Alpine, Peugeot és Lamborghini.

Utóbbi patinás olasz gárda SC63 nevű új versenyautója bár csak jövőre futja első szezonját, nemrég részt vett a Daytonai 24 órást megelőző teszten, ahol a nap leggyorsabb idejét futotta a kategóriájában. Az erős tempón még a mérnökök is meglepődtek: „Hogy őszinte legyek, a tempónk megvan. Az idő remek volt, és egy kicsit meglepett minket, hogy egyből ennyire versenyképesek tudtunk lenni. De sok teendő van még, hogy az autó megbízhatóan és konzisztensen fusson, és a gumikat is megfelelően kezelje." – nyilatkozta Andrea Piccini csapatfőnök.


Bár a szakember óvatosan fogalmaz a megbízhatóságot illetően, ezen a téren sincsenek komoly gondjaik: „A tesztprogram lényegében az elejétől fogva komolyabb problémák nélkül zajlott, az első napot kivéve, mikor állítanunk kellett néhány apróságot a motoron. Sok kilométert teljesítettünk mindegyik tesztnapon, néhány kisebb problémával itt-ott. Pár alkatrészt cserélni vagy módosítani kellett, rengeteg elektronikai állítgatásra is szükség volt, hogy [...] a hibrid rendszer megfelelően működjön." – tette hozzá Piccini.

Hogy a Lamborghini ígéretes versenyautója élesben is képe lesz-e ennyire meggyőzően teljesíteni, a WEC (endurance-vébé) márciusi szezonnyitóján, Qatarban kiderül.

Forrás: motorsport.com