Mínusz 50 fokban nem mindig poén az alaszkai vadonban túrázni egy pickuppal

2024.01.10. 12:23

Nem olyan rég megírtam, hogy mennyire menő az a Ford F-350, amit igen szokatlan módon alakított lakóautóvá a tulajdonosa. A platóra egy fából készült kisházat épített, így ez a Ford nemcsak egy klasszikus lakóautó, hanem hangulatos, erdei kunyhó is egyben.

Már a legutóbbi anyagban említettem, hogy a tulaj nem pózolásra rakta össze a fura F-350-esét: rendszeresen járja vele a vadont Alaszkában, ahol sokszor igen cudar mínuszokkal kell megküzdeni.

Tim Johnson most bemutatta azt is, hogy az expedíciós lakóautózás nem mindig csak a zenről, a pattogó tűz mellett lazításról és a nyugalomról szól. Tim eleve nem a könnyebbik oldalát szeretné megfogni a műfajnak: egy 3200 kilométeres túrára indult a Jeges-tenger irányába, a célja egy kecsegtető, Deadhorse nevű kis település volt. Ilyenkor előfordul, hogy a dolgok nem a tervek szerint alakulnak.

Minden előfordult Johnsonnal, ami ilyenkor előfordulhat: álló kerekekkel csúszás a jeges úton, pokoli látási viszonyok és olyan jeges szél, amit valószínűleg a legtöbben elképzelni se tudunk. Előfordult, hogy a hőmérséklet mínusz 51 Celsius-fok alá esett, a kíméletlen, farkasordító hideg pedig nem kíméli se az emberi testet, se a technikát.

Tim haladt, ahogy tudott, azonban egy nem várt problémába ütközött. Több elakadt kamion miatt járhatatlanná vált az átjáró, amerre menni szeretett volna, így kénytelen volt visszafordulni, és más utat keresni.

Az utazás negatív csúcspontja az volt, amikor a hóviharban feltűnt előtt pár rénszarvas, ő pedig nem tudott a jeges úton lelassítani, így elcsapta az egyik szerencsétlen állatot. A helyzet végül sokkal kevésbé volt meredek, mint amilyennek elsőre tűnt, hiszen a szarvas elszaladt, és a gallytörő miatt az autó is szinte sérülés nélkül megúszta a találkozást.

Le a kalappal Tim előtt, hogy belevágott egy ennyire vakmerő utazásba, amit bizonyára kevés ember lenne hajlandó bevállalni. A Ford orrában egy öreg, 7,3 literes, V8-as Powerstroke szívódízelt hordó Ford F-350 is jól vizsgázott, hiszen kibírta az extrém körülményeket, és végül komolyabb fennakadás nélkül eljuttatta a gazdáját a célig.

Egy ilyen expedíció minden eleme egyenként is óriási kihívás: a jeges utak, az elszigeteltség, a szörnyű látási viszonyok, az extrém hideg és a pusztító hóvihar nem könnyen leküzdhető körülmények. Az azonban biztos, hogy a Sarki fény szépsége, a lenyűgöző táj látványa és úgy az egész túra hangulata utánozhatatlan, és minden bizonnyal maradandó élmény.

Ez a videó a sorozat befejező, harmadik epizódja, az első részt IDE, a másodikat pedig IDE kattintva tudod megnézni.

Forrás: Tim Johnson – Truck House Life / Youtube