Honda: a hidrogénes autók a villanyautók után jönnek

2024.01.16. 06:06

Hiába a technológiát érintő számos aggály, a japán autógyártók többsége továbbra is hisz a hidrogéncellás autókban. Közéjük tartozik a Honda is, mely Japánban és az USA-ban hidrogénes hajtással is árulja a CR-V-t.

Inoue Katsushi, a gyártó elektrifikációért felelős vezetője nemrég érdekes gondolatokat osztott meg a technológia jövőjét illetően: „Azt gondolom, hogy az akkumulátoros villanyautók jönnek először, de a következő szakasz az üzemanyagcellás autóké." Inoue szerint jelenleg sem az infrastruktúra, sem a kereslet, sem a besszállítói láncok nem állnak készen arra, hogy megfizethető, versenyképes hidrogénautókat állíthassanak elő. Korábbi, Clarity nevű hidrogéncellás autójuk sikertelenségét is ezzel indokolta.

420A9575


Éppen ezért a hidrogén először a haszongépjárművek és az ipar területén fog elterjedni, így jelenleg a Honda is ezekre koncentrál. Idővel azonban a személyautók is sorra kerülnek, bár Inoue szerint ez inkább 2040 környékén várható.

Bár a hidrogéncellás járművek gyors tankolhatóságuk miatt vonzó alternatívának tűnhetnek a villanyautókhoz képest, rengeteg hátrányuk is akad. A hidrogént nagy helyigényű, extrém erős tartályokban kell tárolni, emellett a hidrogén előállítása, majd üzemanyagcellákban való felhasználása rendkívül veszteséges folyamat.

Forrás: autocar.co.uk