A villanyautók jobban bírják a hideget – mondják a norvégok

2024.01.19. 16:00

Mivel az elektromos autók hamarabb lemerülnek a hidegben, illetve az akkumulátorok eleve nem szeretik a fagyos időjárást, ebből arra következtethetünk, hogy könnyebben el is romlanak ilyen időben.

Egy norvég cég tapasztalatai és adatai alapján a valóságban ennek valójában a fordítottja igaz. Az Elektrek keresett meg egy autós asszisztanicával foglalkozó céget, a Viking Assistance Groupot, akik azt tapasztalják, hogy a villanyautók jobban bírják a szélsőséges hideget, mint a benzines és dízel társaik.

A kép illusztráció - Forrás: Elektrek
A kép illusztráció - Forrás: Elektrek

Norvégiában a többi országhoz képest hatalmas az elektromos autók aránya – nagyjából az összes személyautó negyede –, így ők több tapasztalatot is tudnak gyűjteni róluk. A cég képviselői elmondták, hogy az év első 9 napján összesen 34 ezer alkalommal vették igénybe a segítségüket.

Az extrém hidegben az összesen 34 ezer eset 13 százaléka kapcsolódott elektromos autókhoz. Ez ahhoz képest jónak mondható, hogy az ország autóállományának 23 százalékát teszik ki a villanyautók.

Két körülményt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni: egyrészt a Viking adatai szerint ez az arány időközben 21 százalékra emelkedett, illetve a belső égésű motorral szerelt autók átlagéletkora még Norvégiában is jóval magasabb, mint a villanyautóké.

Az elektromos buszokkal jóval több gond akad arrafelé:

Forrás: Elektrek / Viking Assistance Group