Végül elvetette a Ford az elmúlt évek egyik legabszurdabb ötletét

2024.01.20. 10:48

Még 2023 márciusában írtunk a Ford egy egészen furcsa szabadalmi kérelméről, mellyel a vállalat a bedőlt autóhitelekkel kapcsolatos behajtási ügyeket szerette volna megkönnyíteni. Az elképzelés szerint a hitelt biztosító pénzintézet távolról hozzáférhetett volna az autó rendszereihez, így változatos eszközökkel büntetve a tulajdonost, ha az késik a törlesztővel.

Ha a tartozás csak kicsi, a hangrendszer vagy az ülésfűtés letiltásával emlékeztették volna a tulajdonost a vállalt kötelezettségeire, még nagyobb hátralék esetén az autó szoftveres mozgásképtelenné tétele is elképzelhető lett volna. Sőt, a szabadalmi kérelem az önvezető rendszerek fejlődésével is számolt: az erre alkalmas járművek maguktól, külső beavatkozás nélkül visszatértek volna a bank telephelyére, így leegyszerűsítve a behajtási folyamatot.

2023 FORD KUGA ACTIVE 10


A szabadalmi kérelem nem meglepő módon azonnal közfelháborodást okozott. Hogy a mostani meghátrálás ennek eredménye, vagy a Ford más miatt vetette el az ötletet, nem tudjuk. Annyi bizonyos, hogy az illetékes hivatalnál „lejárt" státusz szerepel a szabadalom mellett, melynek oka, hogy a Ford elmulasztott reagálni egy hivatali intézkedésre.

Hogy ez feledékenységből vagy tudatosan történt, nem derült ki. Annak fényében, hogy a Ford rendszeresen levédet furcsa szabadalmakat, amikkel aztán nem kezd semmit, utóbbira gyanakszunk.

Forrás: thedrive.com