Lezárja magát a Fordod, ha késel a törlesztővel

2023.03.01. 14:02

A bedőlt hitelek utáni behajtás sok bosszúságot okoz a bankoknak. A fizetőképtelen tulajdonosok rendszeresen rejtegetik autóikat a behajtók elől, így a járművek elszállítása gyakran nehézkes és körülményes. Erre talált ki egy egészen egyedi megoldást a Ford, melyet már be is nyújtott a szabadalmi hivatalnak.

IMG 0290

Ennek lényege, hogy a bankok távolról hozzáférnének az autó rendszereihez, lehetővé téve egyes funkciók korlátozását, így fizetésre bírva a tulajdonost. Ha csak egy kisebb tartozásról van szó, távolról letilthatnák a klímát, az ülésfűtést vagy a rádiót, így kellemetlenebbé téve a vezetést. Ha viszont komolyabb a hátralék, a jármű akár szoftveresen mozgásképtelenné tehető, így meggátolva, hogy a tulaj elrejtse a hatóságok elől.

Még érdekesebb azonban az egész ötlet egy másik vonulata, mely az önvezető technológia fejlődésével is számol. Végső soron ugyanis elképzelhető, hogy az elkobzás alatt álló autó egyszerűen magától elhajthat a tulajdonos behajtójáról, egyenesen a behajtócég vagy a bank telephelyére.

Az ötlet nyilvánvalóan elég meredek, ráadásul számos problémát felvet. Például, ha egy bank képes távolról akár mozgásképtelenné tenni az autódat, vagy arra utasítani, hogy önvezető üzemmódban hajtson egy bizonyos helyre, mi rá a garancia, hogy egy hekker nem tudja megtenni ugyanezt?

Persze Dunát lehetne rekeszteni furcsa szabadalmakkal, melyek aztán sosem valósultak meg, így ebben az esetben is kérdéses, hogy a fent vázolt ötletet a gyakorlatban is alkalmazni fogják-e.

Forrás: carbuzz.com