Nagyot zuhant a Tesla árfolyama, Elon Musk a kínaiakkal riogat

2024.01.26. 09:29

Lecsapták a Tesla árfolyamát, Musk szerint a kínaiak tönkretehetik a többieket.

Nagyon zuhant az amerikai tőzsdén a Tesla árfolyama csütörtökön. A papír több mint 12 százalékos mínuszba került, miután a cég negyedéves beszámolója elmaradt a piaci várakozásoktól.

A cég negyedik negyedévben elért 25,17 milliárd dolláros bevétele éves szinten mindössze 3 százalékos növekedést jelent  és elmaradt a várt 25,87 milliárdtól. Az egy részvényre jutó nyereség 71 cent volt, ami szintén alulmúlja a 73 centes konszenzust - derül ki az Erste piaci kommentárjából.

A csalódást keltő eredmények mellett a Tesla előrejelzése sem volt pozitív. Az idei évre vonatkozóan a vállalat arra figyelmeztetett, hogy a termelési volumen növekedési üteme jelentősen alacsonyabb lehet a tavalyinál, így várhatóan nem fogják teljesíteni a 2,19 millió jármű legyártására vonatkozó elemzői várakozást, ami 21 százalékos növekedést jelentett volna 2023-hoz képest. A vállalat arra számít, hogy az energiatároló berendezéseket gyártó egység lehet a növekedés motorja az idei évben. 

A cégvezető, Elon Musk az eredményeket kommentálva arról is beszélt, hogy kereskedelmi korlátok nélkül a kínai autógyártók tönkre tehetik az amerikai és európai riválisokat. 

Bár a friss Tesla-eredmények a várakozásoktól elmaradtak, az amerikai cég több nagy autógyártóhoz képest sokkal hatékonyabban működik és jóval magasabb haszonkulcsot tud alkalmazni az elmúlt időszakban bevezetett árcsökkentések ellenére. Miután megjelennek a nagy riválisok 2023 utolsó negyedévéről, így a teljes évről szóló beszámolói, részletes cikkben mutatjuk be a teljesítményüket.