Az Európai parlament legnagyobb pártja felülvizsgálná a belsőégésű motorok kitiltását

2024.01.27. 11:37

Júniusban választások lesznek az Európai Parlamentben, melynek elég erős képviselőcsoportja az Európai Néppárt (PPE). Az összes párttal együtt ők is készülnek programjaikkal, hogy meggyőzzék a választókat, ebből szivárgott ki most nemrég egy érdekes részlet.

Az Euractiv portál szerezte meg múlt héten a párt kiáltványát, melyben az szerepel, hogy elutasítják a tiltó politikát. Ehhez pedig hozzátartozik a belsőégésű motoros autók forgalmazásának betiltása is, amit a párt újravizsgálna. Szerintük ugyanis egy ilyen szabályozás úgynevezett Havanna-effektust idézne elő, ami a kubai fővárosra utal. Ott megragadtak egy bizonyos kor autói, ami a jelenlegi európai piacon is megismétlődhet 2035-ben.

A jelenlegi forgatókönyv szerint ugyanis ettől az évtől kezdve nem lehetne Európában belsőégésű motorral szerelt autót forgalmazni, ez alól kivételek a ritka sportautók. Ezt a rendeletet Németország sok másik állammal karöltve megvétózta és végül megegyeztek az Unióval abban, hogy az e-üzemanyaggal működő belsőégésű motoros autók maradhatnak a piacon.

Forrás: Motor1