Ezer elektromos Mercedes kamiont rendelt egy svájci óriáscég?

2024.01.29. 17:47

A svájci építőipari vállalat az első nagy megrendelője a Mercedes-Benz eActros 600-as villanykamionnak.

A Holcim Csoport a világ egyik legnagyobb cementgyártó és kavics kitermelő vállalata. A cég ezek mellett beton- és aszfaltgyártással is foglalkozik, valamint számos más építőipari szolgáltatást nyújt ügyfelei részére. A több mint 90 ezer munkavállalót foglalkoztató Holcim hatvan országban (köztük Magyarországon) van jelen. A cég járműparkja több mint 20 ezer járműből áll.

A svájci vállalat elkötelezett az új környezetbarát hajtásmódok alkalmazásában. Több tesztkamion is járt a Holcimnél, amelynek eredményeképpen tavaly májusban szándéknyilatkozatot írtak alá a Volvóval, amely szerint 2030-ig ezer darab elektromos vontatót vásárolnának. Az első 130 villanyos Volvo teherautó még idén megérkezik a céghez.

Most egy újabb teherjármű szállítási szerződést kötött a vállalat, melynek keretében ezer darab Mercedes eActros 600-ast rendeltek a svájciak. Az eActros család első tagját, a 600-ast, tavaly októberben mutatták be a stuttgartiak. A távolsági fuvarozásra szánt vontató nevében a 600-as szám az akkukapacitásra utal, amely pontosan 600 kWh. A gyártó szerint így az eActros akár 1000 kilométert is meg tud tenni, de csak abban az esetben, ha a nap folyamán a sofőr feltölti az akkupakkokat. Egyébként, szintén a Mercedes szerint, az elektromos kamion teljes terheléssel 500 kilométerre képes egy feltöltéssel, ami kevesebb mint ötödakkora távolság, mint egy dízelmotoros Actrosé. Az első elektromos Mercedeseket 2025 második felében adják át a stuttgartiak a Holcimnek.

Bár hazánkban is van bőven érdekeltségük (két cementgyár, három kavicsbánya és körülbelül harminc beton- és aszfaltkeverő üzem), egyelőre nem kell attól tartanunk, hogy tömegesen lepik el autópályáinkat az elektromos cementszállítók, ugyanis a Holcim első e-kamionjai nyugat-európai országokban kezdenek majd dolgozni. A tervek szerint a többi piacon csak később, 2026 után kezdik meg a dízel teherautók elektromosra cserélését.