Klasszikus Citroën Kacsa stílusjegyeket kap az Ami egy olasz dizájnertől

2024.01.30. 06:09

Ha nem is teljes értékű, de mopedautónak remek a Citroën Ami. Ezen túl, pedig kiváló dizájneszköz művészeknek, hiszen az alapból is mókás formájában sokan meglátják a festővásznat. Nem egy példa volt már különc Ami dizájnokra és most itt egy újabb. Ez annyira nem is különc, hiszen az egyik legismertebb klasszikus Citroën dizájnját hozzák vissza.

Még 1948-ban indult el a 2CV vagy közismertebb nevén a Kacsa gyártása és 1980-ban kapta meg Art-Deco stílusban a Charleston fényezését, ami hamar ismertté vált. Ez egy kéttónusú festés, melyben a Rouge Delage és Noir színek kapnak szerepet, emberi nyelvre lefordítva meggy-vörös és fekete volt az autó. Ez a gyártás 1990-es leállításáig kísérte a típust és jellegzetes színkombinációvá vált, most mégis egy modern autóra emelik át a dizájnt.

A Citroën elektromos mopedautója, az Ami kapja majd meg ugyanezt a kéttónusú fényezést az olasz dizájner, Massiomo Biancone jóvoltából. Ez nem csak a klasszikus festést hordozza magában, hanem azt is, hogy eltűnik kívülről a Citroën logó, megváltozik a hűtőrács és a felnikupakok színe illetve kerül a tetőre egy a Fiat Topolino testvérmodellből ismert napfénytető. A beltérben nosztalgikus és jobb minőségű anyagokat, huzatokat vettek elő. A sofőrülés mögé elhelyeztek egy klasszikus esernyőtartót és még szembetűnőbb, hogy visszatért a Citroën egyküllős kormánya. Emellett az autó egész jó felszereltséggel lesz elérhető, de klíma még mindig nem kerül bele.

A hajtásláncban sem lesz semmilyen változás. Marad az Ami 8 lóerős villanymotorja és 5,5 kWh kapacitású akkumulátora, mellyel a mopedautó akár 70 kilométert is képes megtenni. Ez nem hangzik soknak, de nem szabad elfelejteni, hogy az Ami egy célszerszám, jó esetben sohasem hagyja el a városi forgalmat.

Az olasz stúdió az első olyan független csapat, ami bár limitált példányszámban de kiad egy sorozat egyedi Citroën Amit. Összesen 150 darab készül majd a hivatalos weboldal szerint, és 32 előrendelést már le is adtak az érdeklődők. Eddig csupán csak egy Charleston Ami készült el, de négy darab építése jelenleg is folyamatban van. A pontos árat nem lehet tudni, a hivatalos oldalon viszont az szerepel, hogy kevesebb, mint 11 000 euróért vihetjük haza a különleges fényezésű mopedautót. Ez átszámolva szűk 4,3 millió forintnak felel meg.

Forrás: Carscoops