A gérvágó mellé egy tuningolt fűnyírótraktor?

2024.02.10. 13:58

A fűnyírótraktorok általában nem túl izgalmas tárgyak, életük jelentős részét visszafogott tempóban csettegve élik le, miközben egykedvűen fogyasztják a füvet maguk alatt. Van, aki szerint ez így nem oké.

Ahogy a világon minden, kereken guruló járműből, úgy fűnyírótraktorból is létezik teljesen elmebeteg, átépített darab. Itt van például ez a régi Allis-Chalmers, ami az eredeti funkcióját ma már nem látja el hatékonyan, cserébe viszont baromi gyors.

A kimondottan gyorsulásra átalakított Allis-Chalmers 416-os 348 köbcentis, egyhengeres motorját nitrometán hajtja, a váltója egy hatsebességes manuál. Bár a teljesítménye ismeretlen, elég beszédes, hogy széles, Mickey Thompson slick gumikat hord, és még kitámasztó is van rajta.

Bár a kitámasztó tényleg nem csak dísz, valóban szükség van rá, a fékezőernyő azért némileg túlzásnak tűnik. Ettől függetlenül a traktor a videók alapján tényleg elég durván megy.

A külsőt is átalakították, így a kistraktor immár tényleg úgy néz ki, mintha egy gyorsulásra épített versenyautó kistesója lenne. Vannak toldatok, matricák, sok kipufogóvég, és még egy hosszúra nyúló szárny is belefért. A végeredmény egyébként nagyon adja, a kiegészítők jól állnak neki.

A gyorsulási versenyre épített fűnyírótraktoroknak egyébként komoly hagyománya van az Egyesült Államokban. Még versenyszövetségük is van: az U.S Lawn Mower Racing Association, vagyis USLMRA, amit bolondok napján, vagyis április elsején alapítottak 1992-ben.

Ez a konkrét Allis-Chalmers most eladó, február 15-ig lehet rá licitálni a Bring a traileren. A cikk írásának pillanatában 4160 dolláron, azaz körülbelül 1,5 millió forinton áll a licit, ami jó eséllyel még kúszik majd valamennyivel feljebb is.

Forrás: Bring a trailer