Az összes hidrogénkútját bezárja a Shell Kaliforniában

2024.02.14. 07:15 Módosítva: 2024.02.14. 07:15

A hidrogénhajtás az autóipar nagy beváltatlan ígérete. Bár a villanyautók egyre nagyobb tömegekben jelennek meg az utakon, és a töltőhálózat is egyre kiterjedtebb, a hidrogénautók ritkák, mint a fehér holló, az üzemanyag beszerzése pedig komoly problémát jelent. Hiába áll ki a Toyota és a Hyundai teljes mellszélességgel a technológia mellett, jelenleg nagyon nehéz elképzelni, hogy a hidrogén valós alternatíva lehet a villanyautók helyett.

Használható méretű hidrogénkút-hálózat eddig Amerikában is egyedül Kaliforniában épült ki, ráadásul ott sem könnyű a hidrogénautósok élete. Az 55 állomás jelentős része technikai hibák és ellátási gondok miatt zárva tart, vagy csökkentett nyitvatartással üzemel.

b2m_w4v8955


A helyzet a továbbiakban még nehezebb lesz. A Shell hidrogénre specializálódott ágazata ugyanis bejelentette, hogy mind a hét hidrogénkútjukat bezárják Kaliforniában. Andrew Beard, a Shell Hydrogen elnökhelyettese az ellátási láncok problémáival és „egyéb külső piaci tényezőkkel" magyarázta a döntést.