Vad, lapos koncepciót mutatott a Chrysler

2024.02.14. 11:05

A patinás nevű Chrysler ma nem tartozik a legszélesebb modellpalettával rendelkező gyártók közé. A Stallantishoz tartozó márka most egy igen mutatós, elektromos tanulmányautóval jelentkezett.

Bár a hobbiterepjárók népszerűsége még mindig töretlen, készülnek még nyúlánk, lapos autók is, amire a Halcyon egy kiváló példa.

A sikkes koncepcióautó széles, lapos és elegáns: hasmagassága alig van, a kaszni vonalai sportosak, de nem túldíszítettek. A teteje kupésan lefelé ível, egyes részletei pedig a hatvanas és hetvenes évek versenyautóit idézik. A hatalmas felnikkel, a hibátlan arányaival és a letisztult formáival a Halcyon igazán dekoratív darab.

Egyébként négyajtós autóról van szó: az elsők hagyományosan nyílnak, a hátsók viszont a megszokotthoz képest fordítva, így a B-oszlop nélküli autó nyitott ajtókkal határozottan szellős. Sőt, a tetőn lévő, üvegezett panelek is nyílnak, azok felfelé.

A beltér is jól néz ki, még ha nem is olyan ötletes és ügyes, mint a külső. Belül a minimalista stílus uralkodik, amit hosszan ívelő formákkal és pár visszafogott, arany dekorációval dobtak fel. A vezetőülést és az utasülést érdemes kiemelni: a futurisztikus, a térből minden irányban kiemelkedő ülések formája remekül sikerült.

A Halcyonba egyébként minden olyasmit belepakoltak, amit ma szokás: többek között a vezetési élményt mesterséges intelligencia segíti, tud sofőr nélkül is parkolni, illetve vezeték nélkül tölthető. 

Az újdonság a Stellantis STLA platformájára épül, és a lemezek alatt nagyrészt megegyezik az elektromos Charger Daytonával. Azt nem árulták el, hogy ebbe milyen akkumulátor került, illetve a teljesítményét se ismerjük.

A Chrysler Halcyon Concept egyelőre még csak tanulmány, és a megoldásait elnézve az is marad, kevés esély van rá, ennyire radikális autó eljut majd a szériagyártásig. Nagy kár, hiszen ez most tényleg nagyon vagány lett. Az első, tisztán elektromos Chrysler egyébként 2025-ben várható.

Forrás: Chrysler