Újabb autóstömeg barátkozott meg az elektromos hajtással

2024.02.19. 05:59

Léptek egyet előre az elektromos autók a legfrissebb értékesítési adatok alapján, bár egyértelmű, hogy a vásárlásukat támogató állami adományok nélkül nehéz dolguk van.

A világ autópiacán 69 százalékkal több elektromos autó kelt el 2024 januárjában, mint 2023 első hónapjában. Akkumulátoros villanyautókból és konnektorból tölthető társaikból 1,1 milliót adtak el a kereskedők az újév elején, míg 2023. januárban csak 660 ezer kelt el belőlük a Rho Motion piackutató cég Reuters által idézett adatai szerint. 

Fotó: Matthew Hatcher / Bloomberg / Getty Images
Fotó: Matthew Hatcher / Bloomberg / Getty Images

Franciaországban és Németországban az átlagnál érezhetően jobban, 50 százalékkal zsugorodott a piac, a támogatási rendszerek átalakítása, szűkítése miatt.  A Rho Motion szakértői úgy vélik, hogy Európában a szén-dioxid-kibocsátásfeltételeinek 2025-től érvénybe lépő szigorítása hozat nagy változást, mert ez rákényszeríti az autógyártókat villanyautó-kínálatuk javítására. Az EU-n kívüli, úgynevezett EFTA szabadkereskedelmi övezet országaiban és az Egyesült királyságban 29 százalékkal nőtt az elektromos autók értékesítése az év elején.

Az Egyesült Államokban és Kanadában 41 százalékkal kelt el több elektromos autó idén januárban, mint egy évvel korábban. Kínában majdnem megkétszereződtek az értékesítések. Decemberhez képest az ázsiai országban 26 százalékos volt a visszaesés, miután ott még holdújévi ünnepekkel kapcsolatos előkészületek is elterelték az emberek figyelmét az autóvásárlásról.