Szánalmas csalás hozott szégyent a Toyotára

2024.02.21. 13:55

A Toyota targonca- és munkagépgyártó üzletága kerülhet bajba. 

A tokiói kormány közlekedési minisztériuma intézkedést tervez a Toyota egyik értékeltsége ellen, amely meghamisította motorjai egyes károsanyag-kibocsátási tesztjeit.  

000 33TT6BB

Az érintett vállalat a Toyota Industries, a világ legnagyobb targoncagyártója. A minisztérium felszólította a céget, hogy tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ez a jövőben ne ismétlődhessen meg – idézte a Reuters a Nikkei hírügynökség beszámolóját. Az utóbbi az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva hozta nyilvánosságra a hírt. A Toyota nem kommentálta az információt a Reuters megkeresésére.

A minisztérium már visszavonta az egyik motor minőségi tanúsítványát és a sajtóinformáció szerint hasonló sorsra juthat két targoncamodell erőforrása is. Ezzel nincs vége a szigornak. A tárca szakértői mérlegelik a csalás súlyosságát, mielőtt javaslatot tesznek, hogy esetleg hasonló intézkedést hozzanak a Toyota Land Cruiser és HiAce modelljeiben használt motorok esetében is. 

A Nikkei az ügy hátteréről azt írta: a vállalat januárban vette fel a kapcsolatot a minisztériummal, hogy önmagát feljelentve elismerje a csalást számos targoncatípusban és néhány autókban használt motorjának manipulációjával kapcsolatban.