Vibrátorral dobná fel elektromos autóit a Dodge

2024.02.23. 11:07

Néhány gyártó komolyan küzd azért, hogy átcsábítsa a vásárlókat a belsőégésű motorral szerelt modellekből az elektromos autókba. Ezt olyan eszközökkel szeretnék elérni, amivel utóbbi képes imitálni az előbbit. De hát tudjuk, hogy a vegán hús sem hús csak azért, mert annak hívják, a Dodge mégsem adja fel.

A nemrég megvillantott elektromos izomautójuk, a Charger Daytona SRT Concept izgalmasnak tűnik, ám a korábbi dübörgő és nyígó kompresszoros V8 helyett villanymotorok dolgoznak majd benne. Ehhez pedig a Dodge-nál készítettek egy ASE (Active Sound Enhancement) rendszert, mely nem ugyanolyan, de kicsit a V8-ra hajazó, mégis futurisztikus hangot kölcsönöz az izomautónak. Itt viszont nem fognak megállni, nem csak a V8 hangját, de rezgéseit is szeretnék átvinni modern elektromos modelljeikbe, ehhez pedig nagy teljesítményű vibrátorokat használnának egy szabadalmi beadvány szerint, amit a Carbuzz vett észre.

Nem az önszórakoztatásra szánt eszközökre kell gondolni, hanem olyan rezgéskeltő alkatrészekre, mellyel képesek szimulálni egy combosabb belsőégésű motor rezgéseit az autó karosszériáján. Ezt a Dodge Active Vibration Enhancement programnak nevezi egyelőre és az ASE hangszimulációval közösen tolnák meg a jövő izomautóinak élményfaktorát.

Mind a két rendszer aktívan figyeli majd a kerékfordulatszámot, gyorsulást, nyomatékot, gáz- és fékpedál állást, tehát mindent, amihez egy belsőégésű motornak köze van. Ezek alapján alakítják majd ki a megfelelő hangokat és rezgéseket. Hogy a benyújtott szabadalomból lesz-e valami a jövő Dodge izomautóiban, az egyelőre kérdéses, de a márka nagyon elkötelezett, még szimulált váltón is dolgoznak a Charger Daytona SRT Concepthez.