Ilyen pokoli durva a különbség 1500 és 15000 lóerő között

2024.02.25. 12:57

Az elektromos autók és a feleslegesen nagy hobbiterepjárók korában annyira elszaporodtak a komikusan erős autók, hogy már szinte csak legyintünk a 400, 600, sőt, akár 1000 lóerős teljesítményre. A valóság azonban az, hogy utcai autóban már 600 lóerő is annyira felfoghatatlanul sok, hogy azt a legtöbben el se tudják képzelni.

Ezekhez képest is hatalmas ugrás egy gyorsulási versenyre megépített autóban 1500 lóerő: ott már olyan elképesztő dinamikáról van szó, amit már a test fizikailag is nehezen visel. És akkor gondoljunk bele, hogy vannak olyan autók is, amik ennek a tízszeresét tudják.

A világ valószínűleg leghíresebb redneckje, Cleetus McFairland és csapata egy látványos videóban be is mutatja, hogy milyen az élesben, amikor egy rohadt gyors autót megsemmisítő fölénnyel lenyom valami, ami széles szájjal kiröhögi a fizikát.

A negyedmérföldes gyorsulási versenyen a gyengébbik autó egy turbóval 1500 lóerőre húzott, pusztító Corvette. Már a tuningolt Chevrolet is elképesztő, de halovány esélye sincs egy olyan eszköz ellen, aminél semmi nem gyorsul jobban 402 méteren. Utóbbi egy top fuel dragster, aminek a kompresszorral töltött V8-asa a videó szerint 15000 – TIZENÖTEZER! – lóerőt tud.

Bár ezeket a szörnyeket igazából inkább 11-12 ezer lóerősnek mondják, ennek a számoknak a nagyságát nagyon nehéz elképzelni a valóságban. Ezek a top fuel kategóriában induló autók irreálisak: alig 3 másodperc alatt teszik meg a negyedmérföldes távot, miközben ennyi idő alatt bőven 500 km/h fölé gyorsulnak. Érdekes adalék az is, hogy ennyi idő alatt megesznek 40-60 liter üzemanyagot.

A videó az izgalmas résznél indul:

Tehát az világos, hogy az egyébként pokoli gyors Corvette-nek halvány esélye sincs, az viszont még így is mellbevágó, hogy mennyire extrém a két autó közötti különbség. A Corvette becsületesen küzdött, hiszen az utcai autókhoz képest elérhetetlen 8 másodperc alatti negyedmérföldes időn nincs mit szégyellni.

A top fuel 3,683 másodperces idejénél már csak a 330,23 mérföldes, azaz 531 km/h-s céltempója a kegyetlenebb. A különbség a két autó között ennek megfelelően igen látványos: a tizensokezer lóerős szörny úgy rombol el a Corvette mellett, mintha utóbbi csak kedélyesen andalogna.

Forrás: Cleetus McFairland - Youtube