Üresben is elindulnak az automata váltós Toyoták, visszahívást rendeltek el

2024.02.26. 09:52

Súlyos hibát fedeztek fel bizonyos Toyota és Lexus modellekben Amerikában, ami miatt a japán gyártó visszahívást rendelt el. Úgy néz ki, hogy probléma van a 10 fokozatú Aisin AW automata váltókkal.

A jelenség az, hogy miután a sofőr üresbe húzta az autó váltóját, az nem áll át. Emiatt D-ben maradhat és az autó elkezd kúszni, ahogy az természetes abban a fokozatban. Az ijesztő jelenség a Toyota szerint még nem jött elő túl gyakran, mivel egy kézifék vagy enyhe emelkedő is elég, hogy ne induljon el a jármű. Ennek ellenére visszahívást rendelnek el és egyelőre úgy néz ki, hogy a probléma egy szoftverfrissítéssel orvosolható lesz.

A hibát egyelőre még csak a Toyota fedezte fel, az NHTSA (az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal) még nem, így a pontos leírás hiányzik. Emiatt csak tippelni lehet, de úgy néz ki, hogy nagyjából 280 ezer autó érintett a visszahívásban. Ebbe tartoznak 2022-2024 között gyártott Toyota Tundra, Tundra Hybrid, Lexus LX 600 és 2023-2024 között gyártott Toyota Sequoia modellek. Az akció főleg az amerikai piacot érinti, mivel Európában ezeket a modelleket a legtöbb helyen nem lehet kapni. Nálunk amúgy is gyakoribb megoldás a bolygóműves automata váltó a Toyotákban, ám importból a mi kontinensünkre is kerülhettek érintett modellek.

A Toyota nem közölte a hiba pontos okát, ez valószínűleg majd csak az HTSA vizsgálatok után derül ki. Arról sem érkezett jelentés, hogy a hiba miatt történt-e már valamilyen baleset, vagy ért-e valakit emiatt sérülés.

Forrás: Carscoops