18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az öngyilkos szarvast még az önvezető Tesla se védi ki

2024.02.27. 13:11

Már többször bebizonyosodott, hogy a Tesla FSD – vagyis Full Self Driving – nevében nem véletlenül van ott egyelőre a Beta: még közel sincs kész, így nem nevezhető teljes értekű önvezető rendszernek. Ezt a Tesla is így gondolja, de a tulajok nem mindig.

A közelmúltban az Egyesült Államokban történt egy tanulságos eset: az épp önvezető módban közlekedő Tesla figyelmen kívül hagyott egy öngyilkos hajlamú szarvast. Ryan Bale, a Spaceflight News fotósa, egyben az autó tulajdonosa már csak akkor vette észre az állatot, amikor nagy tempóval elcsapta az autópályán közlekedő autó.

Forrás: Ryan Bale - Facebook
Forrás: Ryan Bale - Facebook

Az ütközés erejét jól mutatja, hogy a Tesla Model 3 mennyire megrongálódott a balesetben: a tető és a szélvédő erősen megsérült, az autó többi része kevésbé. Szerencsétlen szarvas bő 5 méter magasra repült, sajnos nem élte túl.

A képek és a videó megtekintését ezúttal tényleg csak erős idegzetűeknek ajánljuk, mivel az autó igen látványosan elintézte az állatot. A képeket éppen ezért nem tesszük be a cikkbe, IDE KATTINTVA érheted el őket.

Az esettel kapcsolatban tanulságos, hogy hiába hívja a Tesla Full Self Drivingnak a rendszerét, ez egyelőre nem fedi valóságot. Az más kérdés, hogy ott a név mögött a Beta, ami egyértelműen jelzi, hogy nem egy kész önvezető rendszerről van szó.

Ugyanakkor a Tesla nem is állít ilyesmit: az FSD az ő kommunikációjuk szerint is csak úgy használható, ha közben a sofőr aktívan figyel. Ebben a helyzetben tehát Ryan Bale okolható, hiszen ha az útra figyel, akkor időben fékezhetett volna, mivel az oldalról érkező szarvast a videó alapján már viszonylag távolról látni lehetett.

Forrás: Ryan Bale - Facebook