Újra lesz Uber Budapesten, de van egy csavar is a dologban

2024.02.28. 10:27

Az Uber korábban igen népszerű volt Magyarországon, azonban a taxisok addig lobbiztak ellenük, míg végül 2016-ban kivonultak. A szolgáltató nem a taxisok rosszallása miatt lépett le: a parlamentben – a taxisok nyomására – 2016-ban elfogadtak egy törvényt, ami teljesen ellehetetlenítette az Uber működését.

Bár a világ más országaiban vígan működött a közösségi alapon szerveződő személyszállítási szolgáltató, eddig úgy tűnt, hogy a magyarországi status quo marad. Egészen idáig, ugyanis az Uber bejelentette, hogy visszatér.

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.

Sokaknak váratlan fordulat lehet, hogy az autómegosztó szolgáltatást nyújtó Uber ezúttal pont a Főtaxival szövetkezve kezdi meg újra a működését Magyarországon. Ez azért is hatalmas meglepetés, mert korábban pont a taxisok nyomására kellett sietve távoznia a szolgáltatónak.

A taxisok nem véletlenül elnézőbbek, mint korábban: az Uber nem a korábban működő üzleti modellel lép majd piacra. A Bolthoz hasonlóan az Uber is úgy fog működni, mint a sima taxik: fix áron lehet majd igénybe venni a szolgáltatást, és az autóknak is ugyanolyan követelményeknek kell megfelelniük, mint a hagyományos taxiknak.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az Uber pontosan mikor indítja el újra a szolgáltatást.

Forrás: Uber