A Hyundai megöli a benzines i20 N-t és i30 N-t is

2024.02.29. 11:16

Egyre kevesebb igazán szórakoztató hot hatch van az európai piacon, és ahogy közeledik az elektromos átállás, egyre kevesebb lesz. Most két igazán karakteres modell megy a levesbe: Európában az Hyundai i20 N és az i30 N is elköszön.

A Hyundai szóvivője a Motor1 Deutschlandnak elmondta, hogy az eladási számok miatt 2024 második felétől leállítják a sportos benzinesek gyártását. Mivel a Kona jelenlegi változatából nem készült N, ez a lépés a legmérgesebb i20-asokat és i30-asokat érinti.

P1155127

A Hyundai szóvivője hozzátette, hogy az európai kereskedésekben nagyjából év végéig még feltűnhetnek ezek a modellek attól függően, hogy meddig tartanak ki a készletek. Az európai szabályoknak megfelelően a gyártó egyébként is kivezetné a modellpalettájáról az összes benzines és dízel modelljét 2035-ig.

IMG 1425

Az európai piac se marad sportos Hyundai nélkül, hiszen hamarosan kapható lesz az elektromos Ioniq 5 mérgesebb változata, vagyis az Ioniq 5 N. Később jó eséllyel további sportos villanyautókkal fog jelentkezni a Hyundai, a régi vágású modellek hangulatára vágyóknak ez azonban nem biztos, hogy akkora öröm.

hyundai-ioniq-5-n-debut-goodwood-2023-road-exterior-front-02 wid

Az Egyesült Államokban viszont továbbra is maradnak a benzinesek, ráadásul ott olyan modelleket is forgalmaznak, amit Európa eleve nem kapott meg: az amerikai piacon kapható Veloster N és Elantra N is.

Forrás: Hyundai / Motor1