Nagy bajban a Fisker: pénz kell, különben kérdéses a jövő

2024.03.02. 15:40

Lesújtó számokat tett közzé nemrég Henrik Fisker cége, a Fisker Inc. A villanyautó startup 463 millió dolláros, azaz 167 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a negyedik negyedévben, így amellett, hogy komoly leépítéseket jelentettek be, a vállalat jövője is veszélybe került.

„2023 egy kihívásokkal teli év volt a Fisker számára, beleértve a beszállítókkal kapcsolatos késéseket és más problémákat is, melyek meggátoltak minket abban, hogy az Ocean SUV-t az elvárások szerinti sebességgel piacra dobjuk. Az EV üzletág egy turbulens és kiszámíthatatlan perióduson megy keresztül, szóval a következő évet egy óvatosabb tervvel kezdjük." –  nyilatkozta Henrik Fisker cégvezető.

fisker pear 1.png



2023-ban a Fisker 36 000 darabot szeretett volna gyártani Ocean nevű első modelljéből, ám ennél jóval kevesebb, csupán 10 000 darab lett a valódi termés. Ráadásul ennek kevesebb mint a fele talált csak gazdára.

A gyenge teljesítmény miatt a vállalat nagyon nehéz helyzetbe került. A folytatás még annak ellenére is „erősen kétséges", hogy költségcsökkentési okokra hivatkozva megválnak az alkalmazottak 15 százalékától. „Ha a Fisker jelenlegi forrásai elégtelennek bizonyulnak a szükségletek kielégítéséhez a következő 12 hónapban, a vállalatnak további tőkére vagy adósságfinanszírozásra lesz szüksége. Nem lehet azonban garantálni, hogy a Fisker ezen erőfeszítései sikeresek lesznek." – álla cég közleményében.

Henrik Fiskernek minden esetre van menekülési terve. A vezető jelenleg is tárgyal egy meg nem nevezett „óriási autógyártóval" egy esetleges befektetésről. Ez anyagi támogatás mellett amerikai gyártást és közösen fejlesztett modelleket is jelentene.

Forrás: autonews.com