Testkamerás civil rendőrök állhatnak a zebrák mellé

2024.04.04. 12:16

A rendőrség országszerte fokozott ellenőrzéseket tart az idén is a legvédtelenebbek, köztük a gyalogosok és a kerékpárosok védelmében.  Az ORFK szerint ugyanis az összes személyi sérüléssel is járó közlekedési baleset 15 százaléka érinti a gyalogosokat. Eközben az összes eset 5 százalékában ők a balesetek okozói is!

Tavaly 2145 gyalogosgázolás történt az országban. Ezek közül 107 volt halálos kimenetelű, 732 járt súlyos, 1306 könnyű sérülésekkel. Az is kiderül a rendőrségi adatokból, hogy az elmúlt évtizedekben 2500-3000 balesetben voltak érintettek évente a kerékpárosok, közülük 50-70 vesztette életét. 2023-ban a legfrissebb adatok szerint 2808 kerékpáros baleset történt az országban. Ezek 47 halálos áldozatot követeltek. 968-an sérültek meg súlyosan, 1893-an könnyebben.

Gyakrabban ellenőriznek és új módszert is bevetnek

A tavalyi gyakorlathoz képest több és más típusú akciót is tervez a rendőrség – írja a Közlekedésbiztonság szakportál, amely ismerteti a legfrissebb adatokat is. 

gyalogos-atkelohely-auto

Bevetik a már bevált Pofátlan(TAN)ító autókat és civilnek látszó testkamerás gyalogos rendőrök is feltűnhetnek majd azokon a helyeken, ahol gyakoriak gyalogos, kerékpáros balesetek. Mindig aszerint járnak majd el, hogy ki követett el szabályszegést. Ha a gyalogos, vagy a kerékpáros a többi közlekedő (vagy egymás) sérelmére, akkor velük szemben intézkednek, ha a járművezetők veszélyeztetik őket, akkor pedig velük szemben.

A közlekedés legvédtelenebb szereplői fokozott védelemre szorulnak.  Ez a tény azonban nem lehet ok, sem indok arra, hogy ne tartsák be a közlekedési szabályokat, ne legyenek a tőlük elvárt mértékben körültekintők.