A Toyota bezúzza a világ leggyorsabb, 210 km/h-s Priusát

2024.04.09. 07:57

Az Egyesült Államok-beli Toyotának van egy múzeuma – aminek találóan Toyota USA Museum a neve –, ahol több értékes és különleges modell is megtalálható. Kettővel biztosan kevesebb lesz, ugyanis bezúzzák a sebességrekordot állító 2003-as Toyota Priust és egy patika állapotú 1978-as Toyota Cressidát is.

A szomorú hírről a Japanese Nostalgic Car számolt be, akik szerint a két autó már egy dallasi újrahasznosító udvarán áll, a Toyota amerikai főhadiszállásának közelében.

A blog szerint azért biztos, hogy a két autó az előbb említett múzeumból származik, mert fotójuk is van róluk, amikor még kiállítási tárgyak voltak. Facebook oldalukon csak egy fotót tettek közzé a két autóról, ahogy egymás mellett állnak az udvaron.

A Cressida "csak" egy átlagos Cressida, de tökéletes állapotban. Ez még akár összetéveszthető is lehetne egy másikkal, bár erre nagyon kicsi az esély. Viszont ennél kisebb az esély arra, hogy valaki pont egy ugyanolyan 2003-as Toyota Priust akarna bezúzni, amivel sebességrekordot állítottak 2004-ben a Bonneville sós síkságon.

Az egyedi festésű Priust 12 centivel lejjebb ültették, amennyire csak lehetett, kibelezték a belterét, bukócsövezték, kagylóülést kapott, a váltó áttételezését átállították 4.32:1-ről 3.2:1-re, az invertert 550 V-ra emelték, valamint különleges felniket és Good Year gumiabroncsokat kapott. A hibridhajtást két hónapon keresztül reszelték és tesztelték. Az autót a Prius főmérnöke, Shigeyuki Hori, a Toyota North America akkori műszaki és szabályozási ügyekért felelős alelnöke, Fumiaki Kobayashi, valamint a Car and Driver egyik újságírója, Aaron Robinson vezette. Az eredmény? 210 km/h. A végsebesség elérését, valamint pár érdekességet ebben a videóban láthattok róla:

 Hogy a Toyota miért döntött a két autó bezúzása mellett, nem derült ki,