Sofőrrel térnek vissza a sofőr nélküli robotaxik

2024.04.10. 17:53

Egy baleset nyomán, amiben az önvezető autó métereken át tolt maga előtt egy földön fekvő embert, felfüggesztették a Cruise robotaxicég tevékenységét. A vállalat autói óvatosan visszatérnek az utakra.

Újra megjelennek az utakon a Cruise önvezető autói elsőként Phoenix városában azt követően, hogy októberben egy baleset miatt fel kellett függeszteni a robotaxikat üzemeltető vállalat tevékenységét. Az önvezető technológia egyelőre nem jelent önállóságot, az autók vezetővel fogják járni az utakat.

Forrás: Andrej Sokolow / dpa / Getty Images
Forrás: Andrej Sokolow / dpa / Getty Images

Az újrakezdést megelőzően október elején az egyik önvezető taxi métereken át tolt maga előtt egy embert San Franciscóban, aki egy másik baleset nyomán került az autó elé. Ez volt az a pillanat, amikor a városvezetése megbánta, hogy engedélyezte a robotaxik közlekedését a nagyváros egy részén. A 80 százalékban a General Motors tulajdonában lévő Cruise tevékenységét felfüggesztették és több vizsgálat indult a hiba okainak kiderítésére.

A Cruise autói egyelőre nem taxiként fognak üzemelni, hanem olyan tesztautókként, amelyek információkat gyűjtenek a forgalomról és térképeket készítenek az USA egyes városaiban, elsőként Phoenixben – írja a CNBC a cégre hivatkozva. A cél persze az, hogy újraindítsák a robotaxizást, ám hogy ezt mikorra tervezik, arról hallgatnak. Azt sem árulták el, hogy a sofőrös autók mikor jelenhetnek meg más amerikai településeken. A visszatérést úgy értékelik, hogy fontos lépést tettek az önvezető rendszer finomításában és már várják, hogy mikor térhetnek vissza küldetésük teljesítéséhez az autonóm autózás területén. A vállalat szerint október óta jelentős haladást értek el a vállalat új vezetőségének irányításával, a külső technológiai és városüzemeltetési szakértők tanácsait figyelembe véve.

Ellenséges hatóságok? 

A balesetet követő vizsgálatból egyébként az derült ki, hogy a Cruise korábbi irányítói rossz vállalati kultúrát alakítottak ki. Egyebek mellett ellenségnek tekintették a hatóságokat. Azt a feltételezést, hogy elhallgattak a gondokra utaló információkat, nem támasztotta alá a vizsgálat.

Tíz vezetőnek fel kellett állnia, köztük a cégalapító Kyle Vogtnak. Elbocsátották az alkalmazottak majdnem negyedét és felmondták cég számos partneri szerződését.