Használtautó.hu: még mindig a benzines kell a népnek

2024.04.18. 09:35

A Használtautó.hu Magyarország vezető autós piactereként remek rálátással rendelkezik a hazai piacra, amelynek alakulásáról időnként elemzéseket is megjelentet. A legfrissebb jelentésből több érdekesség is kiderül.

Az elmúlt 1 évben 518 ezer benzines, 400 ezer dízel, 29 ezer elektromos és 24 ezer hibrid autót hirdettek a weboldalon. Vagyis a villanyautók ezen a téren megelőzték a hibrideket.


A Használtautó.hu az egyes hirdetések népszerűségét is mérte, melyből érdekes trend rajzolódik ki. Az élmezőny viszonylag szoros: a benzines autókra érkezik a legtöbb telefonos érdeklődés (hirdetésenként átlagosan 6), a második helyen egyetlen tizeddel lemaradva (5,9) a villanyautókat találjuk, míg további két tizeddel hátrébb (5,7) a dízelek következnek. Ehhez képest a hibridek iránt jelentősen kisebb az érdeklődés: átlagosan csak 4,9 telefont kapnak az ilyen autók hirdetői.

Átlagár szempontjából is akadnak érdekes részletek. A 10 évnél fiatalabb autók között 12,8 millió forintos átlagárral az elektromos modellek a legdrágábbak, utánuk a hibridek (11,6 millió), a benzinesek (7,9 millió) majd a sor végén a dízelek következnek (7,9 millió).

Ehhez képest a 10 évnél idősebb autóknál nagyon más a sorrend. Magasan a hibridekért kérik a legtöbbet (4 millió forint), utánuk az elektromos autók (2,8 millió) következnek, majd jönnek a dízelek (2 millió) és a benzinesek (1,5 millió).

Az elektromos autók között a BMW I sorozat tagjai a legnépszerűbbek, utánuk a Nissan Leaf és a Tesla Model 3 következik. A hibrideknél a Toyoták uralkodnak: a CHR a legnépszerűbb a használtpiacon, majd az Auris és a Rav 4 következik. A benzines autók között a jól bevált, megfizethető modellek állnak az élen Suzuki Swift, Opel Astra és Volkswagen Golf sorrendben, míg a dízeleknél a Volkswagen Passat után a BMW X sorozat és az 5-ös sorozat következik.